A régióban elindult a lakosság költekezése

Hírek2017. dec 17.Növekedés.hu

A recessziót hozó 2008-as pénzügyi válság a kiskereskedelmi forgalom visszaesését hozta a régióban. Kivétel ez alól Lengyelország, ahol a nagy belső piac segített fenntartani a forgalomnövekedést, ám a válságos években náluk is megtorpant a lakossági fogyasztás. A régiós országok eltérő ütemben és időzítéssel álltak talpra, de összességében elmondható, hogy 2012-ben a legtöbb helyen elindult a fellendülés. Szlovákia és Ausztria a kivétel ez alól. A két euró tagállam önálló monetáris politika híján kénytelen volt az euróhoz alkalmazkodni, ami visszafogta, visszafogja a gazdasági növekedést.   A válságot követően a cseh, a magyar és a lengyel kis- és nagykereskedelmi bővülés körülbelül hasonló ütemben bontakozott ki. Romániában viszont a GDP megugrása nyomán erőteljesebb fellendülést figyelhetünk meg. A lakossági fogyasztás Magyarországon tavaly 2003 óta nem látott ütemben bővült. A kiskereskedelmi forgalom volumene 4,5 százalékkal emelkedett, az üzletek összesített bevétele meghaladta a 9,5 ezer milliárd forintot. Az idén valószínűleg folytatódik a növekvő trend. A fogyasztói bizalmi index több mint 10 éves csúcson van, az olajárak (üzemanyag, energiahordozók) ára ugyan korrigált valamelyest az előző időszak mélypontjairól, de számottevően nem emelkedett, és a háztartások pénzügyi vagyona lendületesen nő. Az idén és elemzők szerint jövőre is egyaránt 4,5 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedés várható.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.