A román fiatalok fele távozni akar az országból

Hírek2020. feb. 11.Növekedés.hu

Társadalomkutatók szerint a 16 és 34 év közötti fiatalok felének kész tervei vannak arról, hogy elhagyják Romániát. Legtöbben a külföldön elérhető magasabb fizetések reményében akarnak távozni - számol be a romania-insider.com.

"Felméréseink bizonyítják, hogy azoknak az aránya, akik még egyetemi tanulmányaik befejezése előtt külföldre készülnek, közel 47-48 százalékra tehető” - mondta Dumitru Sandu szociológus, a Migrációs Tanulmányok Központjának igazgatója.

A kutató azonban úgy véli, hogy e migrációs jelenség nem visszafordíthatatlan. Más európai országok, akik átélték ugyanezt a folyamatot, a fenntartható fejlődést szolgáló európai beruházások segítségével úrrá tudtak lenni a helyzeten.

A román közvélemény jelenlegi álláspontja szerint a migráció egy végzetes sorscsapás. Nem az, a folyamat kezelhető. Portugália is volt hasonló helyzetben, Spanyolország is. Meg kell nézni, mit tettek évekkel ezelőtt. Tudták, hogyan használják fel az európai forrásokat

- mondta Dumitru Sandu.

Az Eurostat egyik elemzéséből az derül ki, hogy az ország területén kívül élő fiatalok száma tekintetében Románia valamennyi európai államot megelőz. Körülbelül 600 ezer 19 évnél fiatalabb román hagyta már el az országot.