A személyi kölcsön fejlődése megállíthatatlan?

Hírek2019. szept. 27.Növekedés.hu

Az OTP Banknál továbbra is töretlen a személyi kölcsönök népszerűsége. Az idei év első félévében 32 százalékkal nagyobb összegben folyósított személyi kölcsönt [1] a hitelintézet, mint 2018 azonos időszakában - derül ki az OTP sajtóközleményéből. Ez az eredmény a piac 29%-os növekedését is meghaladta. Az OTP Bank ügyfelei az ügyintézés során egyre inkább preferálják a kényelmet; alig egy év alatt több mint duplájára emelkedett az online igénylések száma. A személyi kölcsönök digitalizációja után az OTP Bank ügyfelei mostantól áruhitelt is igényelhetnek online.

Az idei év első félévében 2018 azonos időszakához képest több mint 14 százalékkal több személyi kölcsönt folyósított az OTP Bank. A folyósított hitelek összege ennél nagyobb arányban, a piac növekedését is meghaladva, 32 százalékkal emelkedett a hitelintézetnél. Az átlagosan igényelt összeg 1 420 000 forintról, 1 645 000 forintra emelkedett az év első felében. A nagyarányú emelkedés többek között a makrogazdasági környezet változásának, a jövedelmek emelkedésének köszönhető. Mindezek mellett az is segítette az átlagos hitelösszeg növekedését, hogy az OTP Bank fejlesztette és kényelmesebbé tette a fióki igénylési folyamatot, a személyi kölcsönnél is alkalmazza a digitális aláírópadot, illetve a piacon elsőként tette elérhetővé az online személyi kölcsön igénylést.

Az összes hitelkérelmen belül hónapról hónapra növekszik a teljesen online igényelt kölcsönök aránya. Ezt a lehetőséget az OTP Bank már tavaly azok számára is elérhetővé tette, akiknek nem a bankhoz érkezik a jövedelmük. A 2018-as év első hat hónapjához képest az idei év első felében több mint duplájával emelkedett az online igényelt személyi kölcsönök száma. A személyi kölcsön online igénylése esetén a hitelbírálat folyamata az igényléstől a szerződés digitális aláírásáig átlagosan 30 perc alatt, sorban állás nélkül elvégezhető, így az ügyfelek akár egy napon belül hozzájuthatnak az igényelt összeghez. Az OTP Bank adatai szerint az online igénylők átlagéletkora alacsonyabb, mint a fiókban igénylőké, és zömében fővárosi, megyeszékhelyen élő, magasabb jövedelmű ügyfelek választják ezt a megoldást.

Már nem csak személyi kölcsönt igényelhetünk teljesen online

Az MNB legfrissebb adatai szerint Magyarországon évente körülbelül 20 millió alkalommal vásárolunk webáruházakban, mintegy 260 milliárd forint értékben. A trendeket és az online személyi kölcsön értékesítési eredményeket látva az OTP Bank idén ősztől elérhetővé tette a teljesen online igényelhető áruhitelt, így ma már az áruhitel felvételhez sem kell feltétlen kimozdulniuk otthonaikból az OTP Bank ügyfeleinek.

„Az áruhitel fejlesztésünknek köszönhetően partnerünk, a notebook.hu oldalán már teljesen online, videóhívásos azonosítással igényelhetnek kölcsönt ügyfeleink. A szolgáltatás bevezetését követő első hetek eredményei azt mutatják, hogy ismét sikerült ráéreznünk arra, mivel tehetjük kényelmesebbé ügyfeleink hétköznapjait. A teljesen online áruhitel bevezetését követő egy hónapban mintegy 2500 online áruhitel igénylést rögzítettünk” – számolt be a fejlesztés első eredményeiről Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank fogyasztási hitelekért felelős vezetője.

Hogyan igényelhető az online áruhitel?

  • webshopban ki kell választani a kívánt terméket.
  • A fizetési módnál az „OTP Webshop Hitel” opciót kell választani.
  • A rendelés véglegesítése után az OTP Bank felületén teljesen online, a VideóBankon keresztül igényelhető az online áruhitel.

Zöld bankolás a fiókokban is

Azok, akik inkább a fióki ügyintézést részesítik előnyben, szintén lehetőségük van teljesen papírmentesen és környezettudatosan intézni a pénzügyeiket. A minden OTP fiókban megtalálható digitális aláírópadnak köszönhetően az ügyfelek teljesen elektronikusan írhatnak alá egyes szerződéseket, köztük a személyi kölcsönnel kapcsolatos dokumentumokat. Az aláírópadoknak köszönhetően az OTP Bank fiókjaiban 9 millió oldalt nem kellett kinyomtatni, így több mint 93 tonna papírral fogyott kevesebb a fióki ügyintézések során, amely mintegy 1500 fa megmentését jelenti.

[1] Babaváró kölcsön nélküli eredmény.