A szomszédunkban csökkent a határsértések száma

Hírek4 órájaMTI

Szlovéniában az év első kilenc hónapjában 37 212 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami 17 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a szlovén belügyminisztérium.

A legtöbb migráns Szíriából érkezett, az afgánok száma a felére csökkent. A rendőrség közleménye szerint a legnagyobb nyomás a horvát határhoz közeli Novo Mestó-i rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik, az illegális bevándorlók 85 százalékát tartóztatták fel abban a térségben. Hozzátették: idén 35 802-en jelezték, hogy igényt tartanak nemzetközi védelemre, szintén kevesebben, mint tavaly ugyanezen időszakban, amikor 43 268-an jelezték ezen szándékukat.

Az illegális bevándorlók többsége azonban még a menekültügyi eljárás lefolytatása előtt elhagyja az országot.

A rendőrség eközben 423 embercsempészt vett őrizetbe, akik közül csak heten voltak szlovén állampolgárok. Csökkenő tendenciát mutat a visszatoloncolt személyek száma is. Olaszország 5 illegális bevándorlót küldött vissza Szlovéniába, míg Horvátországba a szlovén hatóságok 73 határsértőt toloncoltak vissza, ez a szám egy évvel korábban 91 és 160 volt. A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátország, majd Szlovénia felé folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába tartanak.