A Takarék Jelzálogbank csatlakozott az uniós energiahatékonysági kezdeményezéshez

Hírek2020. okt. 16.MTI

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. csatlakozott az európai energiahatékony jelzálog kezdeményezéshez (Energy Efficient Mortgages Initiative, EEMI) - közölte az MTI-vel a pénzintézet pénteken.

A közlemény szerint a kezdeményezésben hatóságok, kutatóközpontok, energetikai cégek és hitelintézetek tömörülnek, hogy együtt dolgozzák ki, hogyan lehet támogatni a zöld hitelezés elterjedését, a lakossági ingatlanok energetikai korszerűsítését.

A Magyar Nemzeti Bank 2019-ben csatlakozott az EEMI tanácsadó testületéhez, a programhoz eddig 65 európai hitelintézet kapcsolódott.

A közlemény emlékeztet arra, az Európai Unióban az összes energia 40 százalékát az épületek működtetésére használják fel, az épületállomány mintegy 80 százaléka pedig húsz évnél idősebb, energetikai szempontból nem hatékony.

Egy felmérés szerint évente 180 milliárd eurót kellene költeni ezen a területen ahhoz, hogy az Európai Unió elérje klímacéljait - jegyezték meg.

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. a Takarék Csoport pénzintézete, a magyar piacon működő öt jelzálogbank között 18 százalékos a részesedése a jelzáloglevél-állományt tekintve.