A Tesla főnöke beszólt a Felügyeletnek

Hírek2018. okt. 6.Növekedés.hu

Nagyon utálja a részvények esésére játszó spekulánsokat. A közelmúltban Elon Musk egy tweet-bejegyzésében közölte: a Tesla részvényeit ki akarja vezetni a tőzsdéről és azt állította: a tranzakcióhoz szükséges finanszírozás „biztosított”. Azt ígérte, hogy a Tesla-részvényekért 420 US dolláros árat fog fizetni. A bejelentést követően rövid ideig emelkedett a részvények árfolyama, később azonban visszaesett. A részvény árfolyamának esésére játszó spekulánsok (a „shortolók”) azt állították, hogy Elon Musk bejelentése miatt milliókat veszítettek. Jól ismert, Elon Musk mennyire utálja a short-sellereket. Egy ízben kijelentette: „ezek semmirekellők, akik azt akarják, hogy meghaljunk”. A SEC megítélése szerint Elon Musk bejelentése „hamis és félrevezető volt”. A Tesla vezére, hogy elkerülje a SEC értékpapír-csalás gyanúja miatt kilátásba helyezett eljárását, beleegyezett, hogy leköszön a Tesla elnöki tisztségéről és vállalta, hogy 20 millió dollár büntetést fizet. A megállapodás értelmében azonban vezérigazgatói tisztségét megtarthatja.

Elon Musk újabb tweet-üzenetében az amerikai Értékpapír-és Tőzsde Felügyeletet (Securities and Exchange Commission, SEC), a „Vesztésre Játszó Spekulánsokat Gazdagító Bizottságnak” (Shortseller Enrichment Commission) titulálta és közölte: a Bizottság „hihetetlen munkát” végez.
Image Copyright @elonmusk@ELONMUSK A SEC nem kívánt észrevételeket fűzni a tweet-bejegyzéshez. A felügyeleti hatóság elleni kirohanás után Elon Musk visszautalt egy 2012-es bejegyzésére, amelyben a short sellereket „indokolatlanul rosszindulatúnak” nevezte és rámutatott, hogy megváltozott a véleménye. „Az elmúlt néhány évben ezek az emberek megtanítottak arra, hogy valójában tudatosan rosszindulatúak” írta.

„Amit tesznek, azt jogellenessé kellene nyilvánítani.”

A BBC észak-amerikai technológiai újságírója, Dave Lee szerint sokan arra számítottak, hogy Elon Musk „úrrá lesz twitter-szokásain”. A tweet megjelenését követően a Tesla részvényei több, mint 4 százalékot estek.