A Tesla piacra dobja olcsóbb SUV-jat

Hírek2021. jan. 9.Növekedés.hu

A Tesla piacra dobta a Model Y (SUV) olcsóbb változatát, amelynek ára 12,3 millió forint körül alakul.

A vállalat honlapja (www.tesla.com/modely) szerint az új, standard Model Y ára 41 990 dollár (mintegy 12,3 millió forint), csupán négyezer dollárral drágább, mint a Model 3 alaptípusé, olvasható a reuters.com hírportálon.

Az autógyártó részvényeinek árfolyama, amely 2020 folyamán több, mint 700 százalékkal nőtt, a bejelentés napján 5 százalékkal emelkedett és 853,89 dolláron zárt.

A Tesla fantasztikus szárnyalását segítette, hogy Elon Musk vezérigazgató a dollármilliárdosok listáján megelőzte az Amazon főnökét, Jeff Bezos-t és a világ leggazdagabb embere lett.

Az autógyártó piaci kapitalizációja elérte a 774 milliárd dollárt és a Wall Street ötödik legértékesebb vállalatává vált, alig lemaradva a Google-anyavállalat Alphabet-től és a Facebooktól.

A Tesla új Model Y változatok néhány nappal azt követően kerültek forgalomba, hogy a folyamatos keresletnek köszönhetően a vállalat a 2020 évi autóátadások tekintetében túlteljesítette a tőzsdei várakozásokat, bár nagyratörő, fél milliós éves tervétől valamelyest elmaradt.