A The Times szerint ez a nő az újév egyik legbefolyásosabb politikusa

Hírek2020. jan. 3.MTI - Sárközy Júlia, Róma

A 2020-as esztendő befolyásos nemzetközi politikusainak listáján a hatodik helyre tette Giorgia Melonit, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt elnökét a The Times brit napilap, amit az olasz lapkommentárok "intő jelként" értelmeztek a szintén jobboldali Ligát vezető Matteo Salvini számára.

Közösségi oldalán Giorgia Meloni úgy reagált, "nekem elég a legjobbat cselekedni Olaszországért: egy olyan kormánnyal, amely emelt fővel Európában és a világban visszaszolgáltatja Olaszország méltóságát, és engedi, hogy nagyban gondolkodjon!".

A FdI elnöke egyedüli olaszként, a hatodik helyen szerepel a The Times húszas listáján a napilap szerint a világot jóslata szerint 2020-ban megváltoztató személyiségek között.

Az újság értékelése szerint Giorgia Meloni kevesebb mint két év alatt több mint megduplázta az FdI 2018-as parlamenti választásokon elért 4,4 százalékos támogatottságát, amelyet jelenleg 10 százalékra mérnek a felmérések. Ez kizárólag a pártalapító Meloninak köszönhető, aki tudatosan bővíti a FdI szavazóbázisát.

Giorgia Meloni saját szövetségeseitől, vagyis a Matteo Salvini vezette Ligától és a Silvio Berlusconi irányította Hajrá Olaszországtól (FI) "lopja" magához a választókat - írta a The Times. Emlékeztetett a Salvini vezetésével október 19-én Rómában tartott jobboldali tömegdemonstrációra, amelyen Meloni azóta is politikai rigmusként ismételt beszédével hívta fel magára a figyelmet.

"Giorgia vagyok, nő, anya és keresztény!" - összegezte politikai krédóját a FdI elnöke, ami azóta az olasz közösségi oldalak egyik legismételtebb és legutánzottabb jelszavává vált. A brit napilap úgy vélte, ezzel Giorgia Meloni a fiatalokat tudta leginkább megszólítani.

"Kiváló maratoni futónak" nevezte Melonit a Libero című olasz jobboldali napilap, hangsúlyozva, hogy a "rövidtávon" rekordokat döntő Salvini mellett Meloni lassabban, de hosszabb távon teljesít igazán. Az újság kiemelte, hogy Salvini majdnem félév alatt megkétszerezte pártja támogatottságát, de azóta stabilan 32 százalék körül maradt és nem tudott tovább erősödni. Klaus Davi kommunikációs szakember úgy vélte, a nemzetközi politikában tévedéseket is elkövető Salvinivel szemben Meloni sokkal óvatosabb, nem vét hibákat, egyenesvonalúbb és intézményesebb politikát követ, visszafogottabban használja a közösségi médiát, radikálisabb politikát hirdet Salvininél, de Salvinivel ellentétben kerüli a kényesebb témákat.

Meloni és Salvini olyan szövetségesek, akik keresik és kerülik is egymást - vélte a baloldali La Repubblica.

Az idén 43 éves Giorgia Meloni huszonegy évesen a jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) tagja volt, 2006-tól parlamenti képviselő és az eddigi legfiatalabb képviselőházi alelnök. 2008 és 2011 között a negyedik Berlusconi-kormány ifjúsági minisztere. 2012-ben alapította meg az FdI-t, amelynek 2014 óta az elnöke.