A válság kellős közepén buktatná az olasz kormányt egy minipárt

Hírek2021. jan. 14.MTI, Növekedés.hu

Italia Viva (Élő Olaszország) néven alapított, csekély támogatottságú minipártjával próbálja elmozdítani a Giuseppe Conte vezette kabinetet Matteo Renzi korábbi kormányfő, aki kilépett a balközép koalícióból. Conte-nek új képviselők támogatását kell megszereznie a folytatáshoz. A lakosság 55 százaléka támogatja Conte-t.

Harmadik kormánnyal is megpróbálkozik Olaszországban Giuseppe Conte miniszterelnök, és a képviselőházban és a szenátusban készül bizalmat kérni.

A SkyTg24 hírtelevízió szerint erre a jövő hét elején kerülhet sor. Addig a két kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) megpróbál szövetségeseket keresni egy új kormánytöbbséghez.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azonnali lemondását sürgette a Matteo Salvini vezette jobbközép oldal szerdán este azután, hogy a Matteo Renzi vezette legkisebb kormánypárt, az Élő Olaszország visszavonta minisztereit kormányválságot robbantva ki, miközben az Öt Csillag Mozgalom a Contéval való folytatás mellett állt ki. 

A független jogászprofesszorként a politikába került Conte számára ez a második komoly kormányválság.

Matteo Renzi pártja két miniszterével és egy államtitkárával közösen jelentette be az Élő Olaszország (IV) kilépését a 2019 szeptemberében született második Conte-kormányból. Renzi hangsúlyozta, hogy a válságot nem az Élő Olaszország robbantotta ki, hanem a "demokráciát valóvilágként kezelő" Giuseppe Conte, aki képtelen volt arra a "minőségi ugrásra", amelyre az országnak jelen pillanatban szüksége van.

Az általa elképzelt forgatókönyvet is vázolta: kizárta a választásokat, és egy új kormánypaktum felállítását javasolta az eddigi három kormánypárt, vagyis az IV, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) között.

Elemzők rámutattak, hogy Renzi megemlítette egy esetleges harmadik Conte-kormány megalakítását, köztudott azonban, hogy Renzi mindenekelőtt miniszterelnökcserét akar. 

Kommentárok szerint a kormányerők között a járvány utáni gazdasági helyreállításra felhasználható több mint kétszáz milliárd eurós csomagról szól a vita.

Az Élő Olaszország kilépése után tartott kormányülésen Giuseppe Conte azt mondta, hogy Renzi "aknát robbantott súlyos kárt okozva az országnak".

Giuseppe Conténak legfeljebb néhány nap áll rendelkezésére, hogy döntsön, benyújtja-e lemondását az államfőnek, és esetleg újabb kormányalakítási mandátumot kér, vagy a parlamenttől kér bizalmat a folytatáshoz.

Sajtókommentárok szerint az ismeretlenségből érkezett, de jelenleg is az olaszok ötvenöt százaléka támogatását élvező Conténak "esze ágában sincsen félreállni". 

A hatóságok a belpolitikai feszültség hatására utcai tüntetésekre készültek fel.