A vártnál erősebben nőttek a német feldolgozóipar új megrendelései októberben

Hírek2020. dec. 4.MTI

A vártnál is erősebb ütemben nőtt a német feldolgozóipar új megrendeléseinek értéke októberben, és immár meghaladta a koronavírus-járvány kirobbanása előtti, februári szintet, jelezve, hogy az ágazat egyre rugalmasabban reagál a járvány kihívásaira.

A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölte, hogy az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva októberben az előző hónaphoz képest 2,9 százalékkal nőttek az új megrendelések.

Elemzők 1,5 százalékos emelkedésre számítottak a szeptemberi 1,1 százalékos növekedés után.

Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 1,8 százalékkal nőttek az új megrendelések októberben az előző hónapban mért 1,1 százalékos visszaesés után. Elemzők rosszabb adatra, 2 százalékos csökkenésre számítottak.

Októberben éves összevetésben immár a 6. egymást követő hónapban emelkedett a német feldolgozóipar új megrendeléseinek értéke, havi összehasonlításban pedig február óta először mértek növekedést.

Októberben először a német feldolgozóipar új megrendeléseinek értéke meghaladta a februárit, azaz a koronavírus-válság hatásától még mentes utolsó hónapét. Szezonális és naptári kiigazítással számolva 0,8 százalékkal volt nagyobb a német feldolgozóipar új megrendeléseinek értéke októberben.

A feldolgozóipar legnagyobb ágazatában, az autógyártásban 1,0 százalékkal nőtt havi szinten az új megrendelések értéke, a februári szintet pedig 6,0 százalékkal haladta meg.

Októberben az előző hónaphoz képest a hazai megrendelések 2,4 százalékkal, a külföldiek pedig 3,2 százalékkal nőttek. Az euróövezeti országok új megrendelései 0,5 százalékkal, míg a világ többi országáé 4,8 százalékkal emelkedtek.

A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 2,3 százalékkal, a termelőeszközöket gyártó vállalatoké pedig 3,8 százalékkal nőttek szeptemberhez képest, de a fogyasztási cikkek termelői 2,2 százalékos csökkenésről számoltak be.