A világ legnagyobb bányászati vállalata is bojkottálja Moszkvát 

Hírek2022. márc. 10.MTI

Az Ukrajna elleni orosz háború elleni tiltakozásul újabb világcégek jelentették be csütörtökön, hogy teljesen vagy részlegesen leépítik a kapcsolatukat Oroszországgal. Köztük van a világ legnagyobb bányászati vállalata, a Rio Tinto is.

A Philip Morris International Inc. dohányipari konszern. (PMI) bejelentette, hogy felfüggeszti a tervezett oroszországi beruházásokat, beleértve az új termékek bevezetését, valamint a beruházásokat az innovációs, kereskedelmi és gyártási tevékenységekbe.

A PMI emellett megerősítette az oroszországi gyártási tevékenység csökkentésére irányuló terveit az ellátási lánc zavarai és a változó szabályozások közepette.

A cég 1992-ben jelent meg Oroszországban, ahol jelenleg 3200 embert foglalkoztat.

Oroszországban a PMI-nek van egy dohánygyára a leningrádi régióban (CJSC Philip Morris Izhora), valamint egy értékesítési hálózata is, a Philip Morris Sales and Marketings, amely több mint 100 orosz városban forgalmaz cigarettát. Tavaly ősszel a PMI úgy döntött, hogy bezár egy gyárat a krasznodari területen, a dohánypiac visszaesése miatt.

Az orosz üzletág 2021-ben a PMI globális bevételének körülbelül 6 százalékát adta.A Hugo Boss AG német ruházati és divatcikk kereskedő vállalat azt közölte, hogy ideiglenesen bezárta oroszországi üzleteit, felfüggesztette minden kiskereskedelmi tevékenységét és az online értékesítést is.

A cég bevételének mintegy 3 százaléka származott Oroszországból és Ukrajnából.

Az amerikai John Deere, a világ legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártója arról jelentett, hogy felfüggesztette szállításait Oroszországba és Fehéroroszországba. A cég oroszországi Orenburgban található gyárában vető- és talajművelő berendezések 9 típusát állítják elő, valamint 8R traktorokat és S, illetve W sorozatú kombájnokat szerelnek össze.

Ugyancsak csütörtökön jelentette be a Rio Tinto Plc, a világ egyik legnagyobb bányászati vállalata azt a tervét, hogy megszakít minden kereskedelmi kapcsolatot az orosz vállalkozásokkal. A Rio Tinto többségi tulajdonosa a Queensland Alumina (QAL) timföldfinomítónak Ausztráliában, amelyben az orosz Ruszal cégnek 20 százalékos részesedése van. Értesülések szerint a Rio Tinto valamilyen formában meg akarja szüntetni ezt a partnerséget.

A Rio Tinto emellett üzemanyagot és egyéb termékeket vásárol Oroszországból egyebek között a mongóliai Oyu Tolgoi arany- és rézprojekt számára.