A világháború után volt ennyire eladósodva Nagy-Britannia, rekordszinten a hiány is

Hírek2021. júl. 21.MTI

Száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósság-ráta a szerdán ismertetett legfrissebb adatok szerint; a mutató hat évtizede nem mért csúcson jár.

A brit statisztikai hivatal (ONS) havi összegzésében kimutatta, hogy június végén a nettó államadósság-állomány 2218,2 milliárd font (924 ezer milliárd forint) volt.
Ez 99,7 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátának felel meg.Az ONS visszatekintő adatsora szerint a brit közszféra nettó adósságrátája a hazai össztermék arányában mérve legutóbb 1961 márciusában volt ennél magasabb: akkor 102,5 százalékos nettó államadósság-rátát mértek.

Az ONS hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a múlt hónapban felvett állami hitelek összege 5,5 milliárd fonttal alacsonyabb volt, mint tavaly júniusban, a koronavírus-járvány megfékezését célzó, 2020 márciusának végén elrendelt országos zárlat utáni harmadik teljes hónapban.

Az ONS szerdán ismertetett, felülvizsgált számításai szerint a hazai össztermékhez mért államháztartási hiány az idén márciusban véget ért 2020-2021-es pénzügyi év egészében 14,2 százalék volt.A statisztikai hivatal ezt az adatot minimális mértékben, 0,1 százalékponttal lefelé módosította, de az elmúlt pénzügyi év deficitje is rekord a második világháború óta eltelt időszakban: ennél magasabb tizenkét havi GDP-arányos közfinanszírozási hiányt legutóbb az 1945-1946-os pénzügyi év végén mértek, amikor a hazai össztermék 15,2 százalékának felelt meg az államháztartási deficit.Az elemzői közösség derűlátó előrejelzéseket tart érvényben a további brit államháztartási folyamatokra.

A Fitch az általa addig valószínűsített 5 százalékról 6,6 százalékra javította a brit hazai össztermék reálértéken számolt idei növekedési ütemére szóló előrejelzését. 

A koronavírus-járvány tavaly tavaszi első hullámának megfékezését célzó, 2020 márciusának végén bevezetett első országos zárlat szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaságban: a tavalyi második negyedévben 19,5 százalékkal, 2020 egészében átlagosan 9,8 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-ban elért szintre zuhant vissza.
A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás egyaránt példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.