Afgán konfliktus - London nem ismeri el a tálib vezetést

Hírek2021. szept. 7.MTI - Kertész Róbert - London

A brit kormány nem ismeri el az Afganisztánban hatalomra jutott tálib vezetést, de "kapcsolattartásra" készen áll - mondta Dominic Raab brit külügyminiszter.

Raab, aki a londoni alsóházban tartott tájékoztatást a képviselőknek az afganisztáni helyzetről, kijelentette: Nagy-Britannia "gondosan kalibrálja" majd cselekedeteit, ahhoz mérve, hogy a tálibok milyen döntéseket hoznak és mit tesznek.

Hozzátette:

London számonkéri a tálibokon az általuk tett vállalásokat egyebek mellett a terrorizmus, az ország szabad elhagyása és a humanitárius segélyek eljuttatása ügyében, és ehhez a rendelkezésére álló összes politikai, gazdasági és diplomáciai eszközt kész felhasználni.

Nem sokkal korábban, ugyancsak a londoni alsóházban Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette:

ha az új kabuli rezsim nemzetközi elismerésre törekszik és hozzá akar jutni a külföldi számlákon befagyasztott több milliárd dollárnyi tőkéhez, akkor nem szabad megengednie, hogy Afganisztán újból a terrorizmus melegágyává váljék.

Előző nap, a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva Sir Nick Carter tábornok, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke is olyan értelmű nyilatkozatot tett, hogy a tálib vezetés feltételekkel juthat csak hozzá a külföldön lévő afganisztáni vagyoneszközökhöz.

Carter - alig burkolt utalást téve a külső nyomásgyakorlási lehetőségekre - elmondta:

több mint 9 milliárd dollárnyi afgán tőke van amerikai bankokban, és erre a pénzre "Afganisztánnak szüksége lesz".

Hozzátette:

megfelelő magatartás esetén a tálib vezetés kaphat külső segítséget.

Hétfői alsóházi tájékoztatójában Dominic Raab kijelentette:

London igyekszik a lehető legnagyobb számban megnyerni a világ befolyásos országait annak a törekvésnek, amelynek célja maximális mérséklő hatású befolyás gyakorlása a tálib vezetésre.

A brit külügyminiszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nemzetközi közösségnek alkalmazkodnia kell az Afganisztánban kialakult "új realitáshoz".

Nem sokkal korábbi alsóházi felszólalásában Boris Johnson miniszterelnök azt mondta:

ha valaki arra a kijelentésre ragadtatná magát, hogy a nyugati szövetségesek az elmúlt húsz évben semmit nem értek el Afganisztánban, el kell neki mondani, hogy a brit és a szövetséges fegyveres erők tették lehetővé, hogy 3,6 millió afganisztáni lány járhat jelenleg iskolába, és ez idő alatt a nyugati világ védve volt az al-Kaida terrorhálózat támadásaitól.

Johnson hangsúlyozta: az elmúlt húsz évben 150 ezer brit katona fordult meg Afganisztánban, és erőfeszítéseiknek köszönhetően ebben az időszakban sem Nagy-Britanniában, sem egyetlen más nyugati országban nem történt Afganisztánból kiinduló terrortámadás.