Ajánló: Győrffy Balázs NAK-elnök és Kenyeres Sándor podcast beszélgetése
HírekGyőrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Kenyeres Sándor, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége elnökének podcast beszélgetésében többek közt szó van a magyar dohánytermesztés jelenéről és múltjáról, a hazai dohány piacáról.
A videó Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján érhető el, illetve a beszélgetés meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on.
A beszélgetés során többek között elhangzott:
- A korábban jelentős magyarországi dohány-termőterület napjainkra jelentősen lecsökkent, jelenleg 3100 hektáron termelnek dohányt.
- Kevéssé ismert, hogy a dohányon belül két levélfajta van termesztésben: a természetes szárítású Burley és a mesterséges szárítású Virginia. Burley-t a gazdaságok 15%-ában, jellemzően a kisebb területen gazdálkodók termesztenek, a többi területen Virginia terem. Mindkettőből magyar fajtanemesített változatot termesztenek itthon, amelyet a hazai időjárási viszonyok figyelembevételével hoztak létre.
- A termőterületek 80%-a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Jelentős még Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar, de foltszerűen több más megyében is termesztenek dohányt. A magyar dohányra jellemző a jó minőség és a megfelelő cukortartalom.
- Az elmúlt években jelentősen csökkent Magyarországon a dohánytermelők száma, jelenleg 600 vállalkozás, illetve őstermelő foglalkozik dohánytermesztéssel, a teljes ágazat körülbelül 12 embert foglalkoztat. A dohányföldeken végzett munkához szaktudásra van szükség.
- Hazánkban több száz évre nyúlik vissza a dohánytermesztés, a dohánynövény eredetileg 1560-ban jelent meg Európában, elsőként Erdélyben kezdték el termeszteni. A kiegyezés idején Magyarország volt a kontinens egyik legnagyobb dohánytermelője, hazánk az előállított mennyiség szempontjából jelenleg a hatodik.
- Két elsődleges feldolgozó vásárolja fel a dohányt, a termelőknek biztos a piac. A magyar dohány 1/3-a itthon, 2/3-a külföldön kerül értékesítésre.