Amerikai állampolgárokat kimenekítő repülőket tartóztattak fel a tálibok, túszként tartják fogva az embereket

Hírek2021. szept. 6.MTI

Több száz ember, köztük amerikai állampolgárok és afgán segítők kimenekítésére bérelt repülőgépeket tartóztattak fel az afganisztáni Mazari-Saríf repülőterén az Afganisztánban hatalomra került tálibok - közölte vasárnap a Daily Mail.

A konzervatív brit lap a texasi Michael McCaul republikánus képviselő Fox News amerikai hírtelevíziónak adott interjújára hivatkozva arról számolt be, hogy legalább hat utasszállító elindulását akadályozták meg a radikálisok Mazari-Saríf repülőterén.

McCaul szerint a tálibok túszként tartják fogva az embereket, mert elengedésükért cserében akarnak valamit.

Az állami hatóságok jóváhagyták ezeket a járatokat, de a tálibok nem engedik őket elindulni a repülőtérről

- jelentette ki a republikánus képviselő, aki a képviselőház külügyi bizottságának is tagja. Hangsúlyozta, hogy

az amerikai csapatkivonás augusztus 31-i lezárulása óta egyetlen egy amerikai állampolgárt sem menekítettek ki a tálibok kezére került országból.

Ted Cruz texasi republikánus szenátor, aki a szenátusi külügyi bizottságának tagja, Twitter-oldalán arról írt, hogy Joe Biden amerikai elnök sorsukra hagyta az Afganisztánban maradt amerikai állampolgárokat.

A kongresszus tagjai, köztük jómagam és stábom is, éjt nappallá téve dolgozunk, hogy kihozzuk őket, de Biden külügyminisztériuma nem tud még a saját útjából sem félreállni

- hangsúlyozta Cruz, aki szerint a legfrissebb információik szerint "túszejtési válságról" is érkeztek jelentések.

Az Afganisztán északi részén fekvő Mazari-Saríf repülőterének egyik illetékese viszont azt állította, hogy az utasok afgán állampolgárok, akik közül többen nem rendelkeznek útlevéllel, vagy vízumokkal.

Mint mondta, az érintett személyek elhagyták a légikikötőt, míg rendezni tudják a helyzetet.

McCaul ezzel szemben azt közölte, hogy az utasok, köztük amerikaiak is, a repülőgépek fedélzetén várakoznak, miközben a tálibok nem engedik elindulni őket, gyakorlatilag "túszként tartva őket". A republikánus képviselő mindemellett nem árulta el, honnan származnak az értesülései.

Az amerikai kormány a csapatkivonást követően közölte, hogy

feltételezések szerint az Egyesült Államok legalább száz állampolgára maradhatott Afganisztánban.

A Biden-kormányzat azonban nem tudta pontosan megmondani az afgán földön rekedt amerikaiak számát, de ígéretet tett arra, hogy a tálibokkal egyeztetve erőfeszítéseket tesz majd a kimenekítésükre.

Az érintettek egyike, egy kaliforniai származású nő, arról számolt be újságíróknak, hogy a radikális iszlamisták házról-házra járva vadásznak az amerikaiakra.

A 25 éves, várandós nő, aki a tálibok megtorlásától tartva csak Nasriának nevezte magát, elmondta, hogy júniusban utazott családlátogatásra Afganisztánba, ahol feleségül ment egy afgán állampolgárhoz.