Amerikai könny-habsprayjel erősít a rendőrség

Hírek2021. máj. 7.D.F.D.

Modern, hab alapú könnyfakasztó spray-t rendszeresített a rendőrség - erősítette meg az ORFK. Az új eszköz számtalan előnnyel bír a régi gázspray-kel szemben. Bemutatjuk, a SABRE MK-3-at, amit rendőreink használni fognak.

Az utóbbi időben számtalan újításról hallani a rendőrség háza táján: az új fegyverek és gépjárművek után új típusú gázsprayt is rendszeresített a rendőrség, erősítette meg lapunk kérésére az ORFK.

21. századi felszerélssel egészül ki a rendőrök eszköztára

A korábbi R92-es típusmegjelölésű gázspray-t egy sokkal modernebb amerikai gyártmányú eszközre cserélték, a Sabre Security Equipment Corporation MK-3 Pepper Foam paprika habspray-re, ami generációs ugrást jelent. Így tehát rendőreink eszköztára egy modern 21. századi felszereléssel egészült ki.

SABRE MK-3 habspray

Az új kényszerítőeszköz nagyon jó referenciákkal bír, több amerikai rendvédelmi szerv is használja. Korábban pedig már a Magyar Honvédség és a NAV is rendelt a gyártó hasonló termékéből hazánkban.

Jópár hasznos tulajdonsággal bír az új eszköz

A habspray külön előnye, hogy alkalmas zárt térben való használatra, ami az R92-esről nem volt elmondható, pedig a rendőrök munkája során könnyen előfordulhat olyan szituáció, ahol erre szükség lehet. Ennek oka, hogy még az utóbbi szó szerint gázt bocsájtott ki magából, addig a Sabre MK-3 Pepper Foam hab állagú, emiatt fontos, hogy az arcot direktben kell vele eltalálni, ez persze előny is, mert sokkal könnyebb vele célozni és kisebb az esélye annak, hogy elfújja például a szél, ez szabadtéren lehet nagyon előnyös. Fontos kiemelni, hogy a hab nem vezeti a sokkolók, például a TEASER sokkoló elektromos feszültségét (itthon csak a TEK-nél van TEASER rendszeresítve).

A hajtógázban és a hatóanyagban rejlik a különbség

Az új egyéni könnyfakasztó habspray 50ml-es kiszerelésben kerül a rendőrökhöz. Technikailag a legfontosabb különbség a korábbihoz képest, hogy a hajtógáz benne nem propán-bután, hanem nitrogén (ennek köszönhető a hab állag, ráadásul így nem gyúlékony), illetve különbözik a két eszköz hatóanyaga is, ugyanis az R92-ben orto-klórbenzilidén-malonitril-t alkalmaztak, még a Sabre MK-3-ban kapszaicint (major capsaicinoids), ez azért is jó, mert a régivel szemben immunitás alakulhatott ki, ez a veszély a kapszaicinnél nem áll fenn (viszont a mostanit alacsony hatóanyagtartalommal rendelte meg a Rendőrség, így minimális a veszélye, hogy valaki túlérzékeny a habspray-re). Érdemes kiemelni, hogy a régivel ellentétben az új spray-nek már rugós, biztonsági fedeles kupakja is van.

(A borítókép és a kép forrása: sabrered.com)