Április a második oltási dózis hónapja lesz Nagy-Britanniában

Hírek2021. márc. 30.MTI

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint április a koronavírus elleni oltások második dózisának hónapja lesz.

Johnson a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy "teljes gőzzel" folytatni kell az oltási programot. Nagy-Britanniában ugyanis az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződéses esetek száma fél évi mélypontra csökkent, de az európai kontinensen még mindig emelkedőben van a harmadik járványhullám, és ki kell építeni az immunizációs védelmet arra az esetre, ha ez a hullám elérné a brit partokat - fogalmazott a brit kormányfő.

Hozzátette: erre annál is inkább szükség van, mivel egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy az oltási kampánnyal eddig elért lakossági immunitás mennyire erős védelmet nyújtana egy esetleges újabb járványhullám következményei ellen.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 4654 koronavírus-szűrővizsgálat eredménye lett pozitív. A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzésének idején volt olyan időszak, amikor megközelítette a 70 ezret a naponta kiszűrt új fertőződések száma.

A szaktárca ismertetése szerint eddig 30 444 829-en kapták meg az első adagot a Nagy-Britanniában forgalmazott két oltóanyag - a Pfizer/BioNTech- vagy az Oxford/AstraZeneca- vakcina - valamelyikéből.

Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság 60 százalékát már beoltották. Az utóbbi egy hónapban tízmillióan részesültek a koronavírus elleni oltásban, ugyanis február 28-án lépte át a 20 milliót, vasárnap pedig a 30 milliót a beoltottak száma.

A hétfő esti tájékoztatás szerint a második oltási dózist eddig 3 674 266 embernek adták be.

A brit kormány célkitűzése az, hogy április közepére a 50 éven felüli korosztály mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltás első adagját.A minisztériumi tájékoztatás szerint a hétfő este zárult 24 órában országszerte 23-an, az elmúlt egy hétben 443-an haltak meg Covid-19 betegségben.

A heti halálozási szám az egy héttel korábbi adattal összevetve 25,3 százalékkal, a napi adat a januárban jelentett egynapi halálozási számokhoz képest 95 százalékkal csökkent.

A hétfő esti Downing Street-i sajtótájékoztatón Boris Johnson kijelentette: mindez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az oltási kampány, amely először az idős korosztályokra és a veszélyeztetett lakossági csoportokra összpontosított, visszavetette a halálozási rátát.

A brit miniszterelnök szerint ezt a védelmet kell most megerősíteni a második oltási adagokkal, így április sokak számára a második dózis hónapja lesz.Johnson szerint hétfőn nagy nap köszöntött az országra, hiszen megszűntek a január óta érvényben volt kijárási korlátozások.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ez még csak egy kis lépés a szabadság felé, és továbbra is elővigyázatosan kell haladni a nyitási folyamattal.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója a hétfő esti sajtótájékoztatón grafikonos kimutatással illusztrálta a koronavírus elleni oltások hatékonyságát.

Vallance professzor elmondta: a modellszámítások arra vallanak, hogy ha nem lennének oltások, a fertőződés utáni négy hétben az 55-64 éves korosztály minden százezer tagja közül átlagosan 28,9 kerülne kórházba Covid-19 betegséggel, a korcsoport teljes átoltottsága esetén ugyanakkor ez a szám 5,8-re csökken.