ÁSZ: Az adóterhek csökkentése segíthet kilábalni a világjárvány okozta válságból

Hírek2021. jan. 5.Növekedés.hu

Az Állami Számvevőszék közelmúltban publikált elemzései szerint az adóterhek csökkentése hozzájárulhat a COVID-19 világjárvány okozta válságból való kilábaláshoz, az államadósság kezelésében pedig ösztönözni kell a lakossági állampapír-befektetést.

Az Állami Számvevőszék elemzői szerint a hatékony adópolitika, az adóterhek csökkentése és a fenntartható kifehérítés folytatása nagyban hozzájárulhat a COVID-19 járvány okozta gazdasági válságból való kilábaláshoz. Az adópolitikának továbbra is az adózási terhek csökkentésére, az adóigazgatási eljárások szolgáltató jellegének növelésére, továbbá az adóadminisztráció egyszerűsítésére kell fókuszálnia, hiszen ezek keresletnövelő hatást okozhatnak a gazdaságban, amely fokozhatja a gazdasági növekedést és erősítheti Magyarország versenyképességét - olvasható az Állami Számvevőszék honlapján.
Ösztönözni kell a lakossági állampapír-befektetést
Az ÁSZ elemzői egy korábbi, december közepén publikált elemzésben rámutattak: az államadósság-kezelés csökkentette Magyarország sérülékenységét. Az államadósság-kezelés eddigi lépései, valamint a magyar gazdaságpolitika eredményessége és a költségvetési politika stabilitása jelentősen mérsékelték az államadóssággal összefüggő kockázatokat. 2012 és 2019 között a hazai és a lakossági állampapír értékesítés volumennövekedésének köszönhetően jelentősen mérséklődött a finanszírozási kockázat. Az ÁSZ elemzők arra jutottak, hogy a jelenlegi helyzetben pedig tere van a lakossági állampapír-befektetés további ösztönzésének.
A részeltes elemzések elérhetők az ÁSZ honlapján .