Ausztria nem fogad be afgán menekülteket - közölte az osztrák belügyminiszter

Hírek2021. aug. 24.Növekedés.hu

Karl Nehammer éles kritikát fogalmazott meg az Európai Bizottság elnökének kijelentésével kapcsolatban, miszerint mindenkinek globális kötelesség biztosítani a legális és biztonságos utakat az ázsiai országból érkező, védelemre szoruló embertömegek előtt - írta meg az Euronews.

Véleményem szerint ez nem elég. Teljesen abszurd, hogy Európába irányuló legális menekülési útvonalakról beszéljünk, ahogy azt a Bizottság elnöke tette. Ez teljesen rossz jelzést küld. (...) A Genfi Menekültügyi Bizottságnak nincsenek olyan víziói, miszerint az embereknek kellene megválasztani az országot. A lényeg az, hogy abban a legközelebbi országban kapjanak védelmet, ahol ez lehetséges. Ehhez pedig a régió országainak kell támogatást nyújtaniuk, az ENSZ-nek kell támogatást nyújtania. Nem felfogható, miért kell egy afgán menekültnek 5000 kilométert megtennie, hogy itt Ausztriában kérjen menedéket

- idézte az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer szavait az Euronews.

2015-ben Ausztria 44 ezer afgánt fogadott be, így Irán, Pakisztán és Svédország után itt él lakosságarányosan a legtöbb afgán. Az ő integrációjuk azonban rendkívül döcögve halad.