Ausztriában lemondott a fő oltási koordinátor

Hírek2021. márc. 15.MTI  - Kántor Yvette

Ausztriában lemondott tisztségéről Clemens Martin Auer fő oltási koordinátor - jelentette be egészségügyi miniszter hétfőn az Ö1 közszolgálati rádió adásában.

Rudolf Anschober a lemondást azonnali hatállyal elfogadta, és a megüresedő posztra Katharina Reich közegészségügyi főigazgatót nevezte ki, aki a jövőben mind hazai, mind nemzetközi szinten az oltási koordináció felelőse lesz.

A visszalépés oka, hogy a hétvégén vált nyilvánvalóvá, Auer nem tájékoztatta a minisztert a Pfizer-Biontech oltóanyag plusz beszerzési lehetőségéről - erősítette meg Anschober.

A miniszter, aki egyébként az elmúlt héten nem tudott részt venni a munkában, mert vérkeringési zavarokkal kórházban kezelték, elmondta: Ausztria az elérhető teljes kontingenst - csaknem kétmillió adagot - lehívta a Pfizer-Biontechtől az első negyedévben, viszont a pótlólagos beszerzésről "lecsúsztak", mert erről a lehetőségről az oltási koordinátor nem tájékoztatta sem a minisztert, sem a kancellárt.

"Auer egyedül döntött arról, hogy Ausztria nem kér a pótlólagos vakcinabeszerzésből, pedig a pénzügyminisztérium részéről a kellő anyagi keret is rendelkezésre állt"

- tette hozzá a miniszter.

Ezen túlmenően Anschober beszélt az oltási program felgyorsításáról, valamint arról az új rendelkezésről, amely a tartományoknak egyértelműen meghatározza, hogy az oltások "optimális módon és egységesen" történjenek országszerte.

"Ennek értelmében minden tartományban az idősek és a magas kockázatú csoportok immunizálása az elsődleges"

- jelentette ki a miniszter.

Ausztria az európai országok közül az alsó harmadban áll az oltások tekintetében. Már elérte ugyan az egymilliót a beadott oltások száma, de azok, akik mindkét dózist megkapták, csak 274 884-en vannak, ez pedig csupán a beoltható lakosság 3,65 százalékát jelenti.


Vasárnap 1896 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 495 464 pozitív esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1759, az intenzív kezelésre szorulók 364-en vannak. A betegség szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8892-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 459 288.