Az amerikai magyar orvosok segítik a magyar egészségügyet

Hírek2019. nov. 1.MTI - Járai Judit, Washington

Az amerikai magyar orvosok figyelik és segítik a magyar egészségügyet - jelentette ki az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) szokásos évi floridai tanácskozásán részt vevő Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Az Amerikai Magyar Orvosszövetséget több mint ötven évvel ezelőtt hívták életre az ohiói Cleveland városában. A szövetség 1968-ban néhány orvos kötetlen beszélgetésből született, ám a baráti társaságból mára tekintélyes, befolyásos szakmai szervezet formálódott, amelynek tevékenysége csereprogramokat, tanulmányutakat, ösztöndíjakat, gyümölcsöző kapcsolatokat eredményezett az óhazával. A HMAA évek óta rendszeresen konferenciákat, tanácskozásokat, szakmai eszmecseréket rendez, s az Egyesült Államokban élő és a Magyarországról érkező orvosok minden év kora őszén a floridai Sarasotában gyűlnek össze tanácskozásra. Horváth Ildikó - aki maga is orvos - az MTI-nek úgy fogalmazott: őt is nyitott szívvel, bizalommal, segítő szándékkal fogadták kollégái.

"Komoly érdeklődést tapasztaltam a magyarországi egészségügy iránt, és sok amerikai magyar kollégával érdemleges szakmai eszmecserét is folytattunk" - hangsúlyozta.

Az államtitkár Három nemzedékkel az egészségért címmel tartott a konferencián előadást, amelyben beszámolt a magyar egészségügyi kormányzat betegségmegelőzési programjáról.

"A három nemzedék a szülők, nagyszülők és unokák nemzedékére utal, s arra, hogy átfogó programunkban a három nemzedék különböző szükségleteire egyaránt kínálunk prevenciós programot" - mondta. Kifejtette, hogy a program a gyakorlatban az egészségügyi alapellátásban lévő "csomag" szélesítését jelenti: a kiskorúak számára az oltások fontosságát népszerűsíti, a felnőtteknek a helyes táplálkozással és mozgással járó életmódbeli változásokat szorgalmazza, az idősebb korosztálynál pedig a különböző szűrésekre való hajlandóságot igyekszik serkenteni.

Beszédében Horváth Ildikó bemutatta a magyarországi védőoltásrendszert, utalva arra is, hogy Magyarországon a gyermekek 99 százaléka megkapja a szükséges 12 védőoltást, így az úgynevezett átoltottság világviszonylatban is kiváló. Szólt arról is, hogy sikeresnek ígérkezik a tavaly elindított bélrákszűrési program, hiszen egy év alatt több mint 400 ezren kaptak értesítést és 120 ezren jelentkeztek is a szűrésre; az egészségügyi kormányzat jelenleg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak kiszűrését célzó programon dolgozik.

Az államtitkár az MTI-nek adott nyilatkozatában kitért arra is: az amerikai magyar orvosokkal kifejezetten segítő ötletekről is eszmét cserélt. Így például Garami Zsolt, egy houstoni kórház vezető orvosa a minőségi ellátás amerikai kritériumairól, az egészségügyi ellátórendszer szakmai minőségi felügyeletéről osztotta meg tapasztalatait, Khoor András, a tekintélyes Mayo Klinika doktora pedig oktatási-képzési programok folytatását vázolta fel.

"Az amerikai és a magyar rendszer eltér egymástól, mégis, vannak amerikai tapasztalatok, amelyeket mi is hasznosíthatunk" - szögezte le Horváth Ildikó.