Az ÁSZ több szabálytalanságot is talált az MVM Csoport három társaságánál

Hírek2019. aug. 27.MTI

Az MVM Csoport három, erőműveket üzemeltető társaságának gazdálkodását ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és több szabálytalanságot is talált, egyebek közt a vagyongazdálkodásban - közölte az ÁSZ kedden az MTI-vel.

A számvevőszék az MVM GTER Gázturbinás Erőmű Zrt., az MVM Észak-Budai Kogenerációs Fűtőerőmű Kft. és az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft. 2015-2017 közötti működését ellenőrizte. 

Az ÁSZ mindhárom társaságnál megállapította, hogy működésük szabályozottsága nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal, továbbá vagyongazdálkodásuk nem volt szabályszerű, ezáltal az elszámoltathatóság és a vagyon védelme nem volt biztosított. Az ellenőrzött időszakban a társaságok az éves beszámoló mérlegtételeit - az eszközöket és forrásokat mennyiségben és értékben tartalmazó - leltárral nem támasztották alá, emiatt a valódiság elve nem érvényesült.

Két társaságnál -az MVM GTER Gázturbinás Erőmű Zrt.-nél és az MVM Észak-Budai Kogenerációs Fűtőerőmű Kft.-nél - a gazdálkodás sem volt szabályszerű. E két cégnél nem volt szabályszerű a bevételek és a ráfordítások elszámolása, emiatt a könyvvezetés nem alapozta meg a számviteli törvényben előírt beszámoló készítését. 

Az ÁSZ a szabálytalanságok kijavítása érdekében javaslatokat fogalmazott meg az egyes társaságok számára, a cégeknek ezek alapján 30 napon belül intézkedési terveket kell készíteniük.

Az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek a nemzeti vagyon részét képezik, ellenőrzésük kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése, megóvása érdekében. Az Állami Számvevőszék az ellenőrzéseivel hozzájárul a közpénzek szabályos, átlátható, elszámoltatható és eredményes felhasználásához - olvasható a számvevőszék közleményében.