Az ÁSZ újabb hat egyetem modellváltását tartja indokoltnak

Hírek2021. jún. 3.MTI

Az Állami Számvevőszék újabb hat, modellváltással érintett felsőoktatási intézmény vagyongazdálkodását értékelte a 2017 és 2019 között időszakban, illetve a 2020-as fenntartóváltás időpontjáig. Megállapításuk szerint indokolt volt a modellváltás.

Az ÁSZ közleménye szerint a vizsgált intézmények nem biztosították a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét,

így indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése.

A számvevőszéki vizsgálat érintette az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, illetve a Soproni Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetemet. 

A részletekről közölték, hogy 2017 és 2019 között az Állatorvostudományi Egyetem vagyongazdálkodása a számviteli politika, az értékelési szabályzat, a kötelezettségvállalási és teljesítés igazolási jogkörökre előírt nyilvántartás, továbbá a beszámolók mérlegtételeit alátámasztó leltárak hiányában nem biztosította az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot.

A Miskolci Egyetem vagyongazdálkodásának szabályozása 2017-ben és 2018-ban a számlarend hiánya miatt nem biztosította a szabályszerű könyvvezetés alapvető feltételeit, de 2019-re a szabályozottság javult.

Hozzátették: a 2020-ban történt fenntartóváltáshoz kapcsolódóan jogszabályban előírt záró beszámolót a Miskolci Egyetem elkészítette, azonban annak mérlegtételeit leltárral nem támasztotta alá. Ezáltal nem igazolt, hogy a záró beszámolóban szereplő nemzeti vagyon a közfeladat ellátásához rendelkezésre állt a fenntartóváltáskor - tették hozzá.

Az ÁSZ beszámolt arról, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2018-2019-ben rendelkezett az alapvető számviteli szabályzatokkal, azonban a vagyongazdálkodás kereteit nem szabályszerűen alakította ki.

A kommüniké szerint a kecskeméti Neumann János Egyetem vagyongazdálkodásának szabályozása 2017-ben a számlarend hiánya miatt nem biztosította a szabályszerű könyvvezetés alapvető feltételeit, a fenntartóváltás fordulónapjára 2020-ban a Neumann János Egyetem a záró beszámolót nem készítette el - olvasható az összegzésben.

Az ÁSZ közölte azt is, hogy 2017-2019. között a Soproni Egyetem vagyongazdálkodása a beszámolók mérlegtételeit alátámasztó leltárak hiányában nem biztosította az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot. A tavalyi fenntartóváltáshoz kapcsolódóan a záró beszámolót a Soproni Egyetem elkészítette, azonban annak mérlegtételeit leltárral nem támasztotta alá. 

A közlemény alapján a győri Széchenyi István Egyetem vagyongazdálkodása 2017. és 2019. között a beszámolók mérlegtételeit alátámasztó leltárak hiányában nem biztosította az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot. A 2020. július 31-i fenntartóváltáshoz kapcsolódóan a záró beszámolót az egyetem elkészítette, de annak mérlegtételeit leltárral nem támasztotta alá. 

Az ÁSZ felhívta a kuratóriumok figyelmét a rendelkezésre álló vagyon pontos számbavételére, egyúttal megállapította, hogy

a vizsgált egyetemeknél a kancellári rendszer bevezetése sem biztosította a nemzeti vagyon védelmét.

Annak érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése - zárta közleményét az ÁSZ, amely a honlapján az egyes egyetemeket érintő megállapításokat részletesen is közzétette.