ÁSZ: lesznek kockázatok, de még államadósság csökkentéssel is tartható a jövő évi költségvetés

Hírek2022. jún. 17.Növekedés.hu

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényi kötelezettségének eleget téve véleményezte a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot. A törvényjavaslat tervezése megfelelt a törvényi előírásoknak, és a pénzügyminiszter által kiadott Tervezési tájékoztatóban megfogalmazott követelmények betartásával történt. A törvényjavaslat és Magyarország 2022-26-ra szóló Konvergencia Programja között az összhang biztosított.

Az államadósság-mutató csökkentésének alkotmányos kötelezettsége teljesül, mivel a törvényjavaslat az államadósságmutató 2,3 százalékpontos javulását határozza meg - írja az aszhirportal.hu.

A törvényjavaslatnak az ÁSZ által értékelt előirányzatai több mint 95 százalékban megalapozottak. 14 bevételi és 15 kiadási előirányzat az alátámasztó számítások elkészültével válhat megalapozottá.

A központi tartalékok – a bérek növelésének fedezetét adó céltartalékok mellett – a kiadási kockázatok kezeléséhez elegendő összeget irányoznak elő rendkívüli intézkedésekre, valamint beruházási, beruházás előkészítési, járványügyi, valamint energiaár-növekedés kompenzációs feladatokra.

A 2023. évi költségvetési törvényjavaslat bizonytalan, sok feszültséggel terhes külső feltételek mellett készült. Ebben a helyzetben a jövő évi költségvetés elfogadása igazodási pontot nyújt nemcsak a költségvetési szervek, hanem a háztartások és a vállalkozások számára is.

A nagyfokú külső bizonytalanság ellenére az előrejelzéseket készítő hazai és nemzetközi szervezetek prognózisai szerint Magyarországon a 2023. évben 2,6 - 5,0%-os GDP növekedés várható.

Ezzel összhangban a 2023. évi költségvetési törvényjavaslat 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel tervez.

Az ÁSZ annak feltételezésével végezte a törvényjavaslat értékelését, hogy az annak alapjául szolgáló kormányzati makrogazdasági prognózis teljesül. Az ÁSZ véleménye kitér arra is, hogy a törvényjavaslat elegendő mozgásteret tartalmaz a reálisan várható gazdasági kockázatok bekövetkezésének kezelésére.

A teljes jelentés itt érhető el.