Az autótulajdonosok kicsit fellélegezhetnek

Hírek2024. feb. 24.MTI

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint az éves díjnövekedés - a korábbi magas, de folyamatosan lassuló mérték miatt - a budapesti autósoknál összességében 12, a vidékieknél 11 százalék volt.

Károkra is csak 7 százalékkal többet fizettek ki a biztosítók, mint egy évvel korábban, márpedig e fékeződés is kedvezően hat a díjak változására - tették hozzá. Kifejtették, hogy a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak átlagos állománydíja 0,3 százalékkal,

szerződésenként kevesebb mint 400 forinttal nőtt 2024 utolsó negyedévében a korábbi időszakok 1-7 százalékos mértékeivel szemben.

Mind a díjak, mind a kárkifizetések növekedésénél egyértelműen látszódik a lassulás - derült ki MNB friss negyedéves Kgfb-indexéből. A személyautók éves országos átlagdíja így 2023-ban 53 ezer forint alatt maradt.

A budapesti autósok átlagdíja - alapvetően a tavalyi év első részében mért magasabb díjnövekedési ütem miatt - 12 százalékkal, a vidéken élőké 11 százalékkal emelkedett egy év alatt - írták.

Úgy folytatták, hogy kárkifizetésekre a biztosítók a tavalyi utolsó negyedévben 0,7 százalékkal fordítottak többet, mint 2023 júliusa és szeptembere között.

Éves szinten összességében 7 százalékkal bővült a kárráfordítások mértéke, ami szintén fékeződést jelez - közölték, hozzátéve, hogy a kártérítések növekedésének lassulása visszafoghatja a díjak emelkedését is.

Az egyéb járműkategóriák esetében az egyedi járművek többségénél egyszámjegyű, a taxiknál, nagyobb autóbuszoknál és teherautóknál viszont 10-16 százalék között volt az éves díjemelkedés mértéke.

A flottás járművek szinte mindegyikénél kétszámjegyű éves díjnövekedés volt látható, ezen belül a nagyobb buszoknál - ahol ugyanakkor menet közben jelentősen csökkent az állomány, tehát változott az összetétel - 74 százalékkal nőtt a díj 2023-ban - közölte az MNB.