Az egyik leggyakoribb kutyabetegség: a szopornyica

Hírek2021. okt. 18.Növekedés.hu

Szopornyicafertőzés következtében a kölyökkutyák mintegy ⅘-e pusztul el - tudtuk meg a BioZoo.hu jóvoltából. Azonban nemcsak a kiskutyákra, de a felnőtt ebekre is veszélyes, ugyanis több mint felükkel végez rövid időn belül.

A szopornyica terjedése és tünetei

A legnagyobb eséllyel a kölykök és az oltatlan kutyák fertőződnek meg a vírussal, mely cseppfertőzéssel terjed. Így a legkülönfélébb módokon kapható el: ételeken vagy játékokon keresztül, esetleg köhögés, tüsszentés útján. Mivel a háziállatokon kívül a vadon élő állatok is elkaphatják és terjeszthetik a betegséget, a velük való érintkezés során is létrejöhet fertőződés. Óriási károkat tud okozni a kutyák szervezetében, hiszen megbetegíti a légzőrendszert, a bélrendszert és az idegrendszert is, súlyos esetben pedig végzetes is lehet.

Ha az eb elkapta a fertőzést, mintegy 6-9 napos lappangási időt követően hirtelen belázasodik és levertté, erőtlenné válik. Mikor pedig már azt hinnénk, jobban lesz, azon nyomban megjelennek a tipikus tünetek: a szemváladékozás, az orrfolyás, a köhögés és a hányás-hasmenés a lázas állapot fennállása mellett. Végül szemgyulladás, hasmenés és orrváladékozás teszi majd nehezen kezelhetővé a kutya helyzetét.

Vannak állatok, amelyek ezen a ponton még képesek kigyógyulni a betegségből. Ha azonban a szopornyica kerekedik felül, erőteljesen károsodik az idegrendszer. Görcsrohamot, agyvelőgyulladást és egyéb neurológiai problémákat okoz kedvencünk szervezetében.

A megelőzésre és a kezelésre is van lehetőség

A súlyos végkimenet szerencsére kiküszöbölhető. A legjobb a megelőzés, így nagyon fontos, hogy minden házi kedvenc megkapja a kombinált oltást, mely a szopornyica ellen is véd. Egyébként - mivel vírusos megbetegedésről van szó - a kezelés lehetőségei szűkek, antibiotikumkúra, folyadékpótlás és különféle gyógyszerek jelenthetnek megoldást. 

Az otthoni ápolás során a szilárd táplálékot érdemes elhagyni és a tápanyagbevitelt vízzel és zöldséglevessel megoldani. Az idegrendszer támogatásra bevethető a BioZoo.hu-nál kapható CBD olaj kutyáknak. Az emésztőrendszer megóvása érdekében szükség lehet probiotikumokra, az immunrendszer erősítésére pedig különféle természetes eredetű étrend-kiegészítőkre.

A szem súlyos károsodásának megakadályozása érdekében érdemes beszerezni kutyáknak szánt szemkörnyékápolót is. Ne feledkezzünk el az igazi jolly jokerről, a C-vitamin adagolásáról sem. 

A megelőzés érdekében további teendőink is vannak. A már említett oltás nagyon fontos. Kiskutyáknál bizonyos időközönként ismétlő vakcina beadására is szükség van, erről az állatorvos nyújt bővebb tájékoztatást. Másrészt lényeges, hogy megakadályozzuk házi kedvencünk vadállatokkal való érintkezését, ugyanis ők is hordozhatják a betegséget. Ha pedig kiemeljük az alomból, tartsuk a többi állattól elzártan, így elkerülhető, hogy elkapja a betegséget.(X)