Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton, és folytatja az eszközvásárlást

Hírek2020. okt. 29.MTI

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott csütörtöki monetáris politikai ülésén az irányadó eurókamaton.

A kormányzótanács változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.

Döntésében a kormányzótanács leszögezte, hogy az irányadó kamatokat a korábban követett gyakorlatot folytatva mindaddig a jelenlegi szinten szándékozik tartani, amíg az inflációs kilátások határozottan meg nem közelítik a 2 százalék közeli célt.

A kormányzótanács megerősítette, hogy 1350 milliárd eurós összegben folytatja az eszközvásárlásokat a járványvédelmi sürgősségi programban (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP) a mindenkori szükségletnek megfelelően, legalább 2021 júniusának végéig.

A piacok arra számítottak, hogy az EKB nem változtat sem az irányadó kamaton, sem az eszközvásárlási programon, jelzi viszont a szándékát az eszközvásárlási program felülvizsgálatára és esetleges kiterjesztésére a decemberi kamatdöntő ülésen.