Az élelmiszertermelés hatékonyságát növelő hazai startupba fektet az Antenna Hungária

Hírek2021. júl. 27.Növekedés.hu

Egy versenyképes mezőgazdasági megoldást kidolgozó startup jut tőkéhez az AHa!Brainstore Startup Program keretében.

A kis területen gazdálkodó, kevésbé tőkeerős termelők és a nagygazdák, illetve agrárvállalatok termelési hatékonyságát egyaránt javítani képes megoldást kínáló Byome az Antenna Hungária AHa!Brainstore Startup Programjának köszönhetően részesül tőkebefektetésben.

A környezetvédelmi előírások szigorodása, a rovar- és gyomirtó szerek, valamint a műtrágyák használatának korlátozása miatt a termelékenység növelése kizárólag a hatékonyság növelésével érhető el. A feladat megoldását a szélsőséges időjárási események egyre gyakoribbá válása is nehezíti, ezért a lehetséges eszközök és módszerek iránti kereslet világszerte erősödik.

A fenntartható élelmiszerellátás biztosítását nagyban elősegítheti egy magyar startup, a Byome, illetve az általa kifejlesztett költséghatékony és felhasználóbarát digitális megoldások, amelyeknek immár az értékesítése is megkezdődött. A rendszer időjárás alállomása folyamatosan nyomon követi a termeléshez kapcsolódó környezeti tényezőket, majd a begyűjtött adatok alapján előrejelzéseket és termelési javaslatokat ad a vetés, az öntözés és a tápanyag-utánpótlás hatékonyabbá tételéhez.

Okos kártevőcsapdája pedig képes érzékelni és előre is jelezni a táblákon megjelenő kártevőállomány alakulását. Így teszi célzottabbá és eredményesebbé a kártevők elleni védekezést úgy, hogy a korábbinál kevesebb irtóanyag felhasználásával nagyobb lehet a terméshozam. Az eszközöket a megjelenítő platform teszi könnyen használhatóvá, ahol a szenzorok által begyűjtött összes adat, az előrejelzések és a javaslatok egyetlen felületen érhetők el.

Az AHa!Brainstore Startup Program olyan, magas hozzáadott értékű, nemzetgazdasági szinten is jelentős potenciállal rendelkező innovatív projektek megvalósulását támogatja, amelyek fókuszterülete a telekommunikáció, multimédia, drón és IoT megoldások mellett a digitális platform szolgáltatások.

Az Antenna Hungária a Hiventures, a Drukka Startup Studio és a Telenor együttműködésével 2020-ban bonyolította le sikeresen az AHa!Brainstore Startup Program 3.0 kampányt, melynek eredményeként a több mint 100 jelentkező közül 5 startup – köztük a Byome - került kiválasztásra. Az akcelerátor program a Byome számára az értékesítési támogatás és az eszköztesztelés/fejlesztés területén nyújtandó támogatással biztosít növekedési lehetőséget.

A tőkebefektetés formájában megvalósuló együttműködésben az Antenna Hungária mellett a Hiventures és a Drukka Kft. is részt vesz.

Az agrár terület az egészségügyi és a kereskedelmi jellegű projektek mellett a harmadik legaktívabb iparág mind a befektetések méretét, mind darabszámát tekintve. A Hiventures eddig 20 olyan startupot finanszírozott, akik az agráriumban, vagyis az argotech területen tevékenykednek, és összesen 1,7 milliárd forintot folyósított számukra.