Az első aukciós napon mintegy 50 milliárdnyi állampapírt vásárolt az MNB

Hírek2020. máj. 5.MTI

Elindult a jegybank állampapír-vásárlási programja, az első aukciós napon, kedden mintegy 50 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt a Magyar Nemzeti Bank a honlapján közölt táblázat szerint.

A táblázat szerint a tenderre 100 milliárd forintot meghaladó felajánlás érkezett a 2030-ban, 2031-ben és 2038-ban lejáró államkötvényekre.

A 2030/A jelű állampapírra 50,30 milliárd, amelyből 28 milliárdot fogadtak el, 2031/A jelűre 30,50 milliárd, amelyből az elfogadott papírok értéke 13,99 milliárd forint volt, míg a 2038/A jelű papírból 20,50 milliárd volt a felajánlás, illetve 8 milliárd a jegybanki vásárlás.

Az elfogadott ajánlatok súlyozott átlaghozama papíronként 1,95, 1,99 és 2,28 százalék volt.

A jegybank korábbi tájékoztatása szerint az állampapír-vásárlási program, illetve az azzal együtt egy hete bejelentett jelzáloglevél-vásárlási program addig folytatódik, amíg a koronavírus-járvány miatti gazdasági és pénzügyi fejlemények indokolják.

A program indítását múlt kedden jelentette be a Magyar Nemzeti Bank.

Mindkét program célja a monetáris transzmisszió sérüléseinek megelőzése és a koronavírus-járvány kapcsán felmerülő gazdasági és pénzügyi kockázatok kezelése

- ismertette a monetáris tanács április 28-ai kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

Közölték akkor, hogy az állampapír-vásárlási program a forintban denominált, fix kamatozású magyar állampapírokra terjed ki.

A vásárolható állampapírok futamidejére nincs korlátozás, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vásárlásokat a legalább 3 éves futamidejű papírokra fogja koncentrálni.

Az állampapír-vásárlások a másodlagos piacon, rendszeres heti aukciókon és aukciókon kívüli ügyletek keretében történnek. A bankok mellett a jelentősebb befektetési alapkezelőkön keresztül a befektetési alapok is részt vehetnek a programban.

A jelzáloglevél-vásárlási program továbbra is a fix kamatozású, forintban denominált, hosszú futamidejű jelzáloglevelekre terjed ki, keretösszege a kibocsátott állomány 50 százaléka, az MNB pedig ezúttal is mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon vásárolni fog.
A tanács egyik program vonatkozásában sem határozott meg keretösszeget, az MNB az eszközvásárlási programok végrehajtásának folyamatos nyomon követése mellett az állampapír-vásárlások esetében 1000 milliárd forintos, a jelzáloglevél-vásárlások esetében 300 milliárd forintos állománynövekedésnél technikai felülvizsgálatot hajt végre - írták akkor a közleményben.