Az első magyar űrhajós az MKT-nál

Hírek2020. aug. 27.Növekedés.hu

Negyven évvel ezelőtt, 1980 júniusában a szegedi XIX. Közgazdász-vándorgyűlésen sajnos nem lehetett jelen - bár valószínűleg sokan kíváncsiak lettek volna rá -, mert Bajkonurból hazatérve éppen akkor tartották a hivatalos állami fogadását a Parlamentben, de idén megtiszteli előadásával az 58. Közgazdász-vándorgyűlést Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, űrhajós.

Az első magyar asztronauta éppen idén negyven éve, 1980-ban járt a világűrben, ahol - nagyrészt a Szaljut űrállomás fedélzetén - 7 nap 20 óra 45 percet eltöltve számos fontos és eredményes tudományos kísérletet végzett. Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként(!) lépett ki a világűrbe.

Az idei közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén - az űrutazásának 40. évfordulója apropóján - Farkas Bertalan az űrkutatás és az űripar jelenéről, jövőjéről, és ebben Magyarország szerepvállalásáról is beszél majd az érdeklődőknek.

Az idei, rendhagyó, 58. Közgazdász-vándorgyűlés 2020. szeptember 24-én, csütörtökön délelőtt 10.00 órakor Matolcsy György jegybankelnök előadásával veszi kezdetét. A kétnapos konferencia plenáris előadásait és panelbeszélgetéseit az érdeklődők a konferencia honlapjánkövethetik majd figyelemmel. Ugyanezen az oldalon lesznek elérhetők szeptember 24-től a tanácskozás tematikus szekcióinak videófelvételei is.