Az EU is lép a libanoni konfliktus kapcsán

Hírek5 órájaMTI

Libanon fölötti humanitárius légihíd létrehozását jelentette be szerdán az Európai Bizottság, a légihídon át a többi között higiéniai eszközöket, takarókat szállítanak a rászorulóknak.

Az uniós testület tájékoztatása szerint a repülőgépek Dubajból és Brindisiből indulnak, az első gép pedig október 11-én éri el Libanon légterét. A Bizottság emellett aláhúzta, hogy a múlt hét óta - az EU polgári védelmi mechanizmusa keretében - Spanyolország, Szlovákia, Lengyelország, Franciaország és Belgium már küldött segítséget az arab országnak, az elkövetkezendő napokban pedig Görögország is csatlakozik e tagállamokhoz.

Az adományok között gyógyszerek és egészségügyi eszközök is vannak, amelyeket elsősorban a lakhelyüket elhagyni kényszerülők kapnának.

A költségeket és az akció összehangolását az Európai Bizottság állja - derül ki a testület közleményéből, amelyben hozzáteszik azt is, hogy az uniós Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központ szoros kapcsolatban van a tagállamokkal és a humanitárius partnerekkel további segítség lehetővé tétele céljából. A Bizottság emlékeztetett, hogy a mostani segítség mellett idén már mintegy 104 millió euróra emelték (41,6 milliárd forint) a Libanonnak nyújtott humanitárius segítséget.