Az európai és a hazai e-kereskedelemnek kedvezett a pandémia

Hírek2021. máj. 11.Növekedés.hu

Bár továbbra is rendkívül népszerűek a távol-keleti webshopok, 2020-ban jelentősen, mintegy 30 százalékkal csökkent az Európai Unión kívülről érkező e-kereskedelmi küldemények száma és ezzel párhuzamosan nőtt a hazai és az uniós webshopokból érkező postai küldemények mennyisége. Az unión kívülről érkező küldeményekre vonatkozó, július 1-től hatályos áfaváltozás visszafoghatja valamelyest az online vásárlást, de ennek mértékét egyelőre nehéz megbecsülni - hívta fel a figyelmet meg sajtóközleményében a Magyar Posta.

Vajon lesz-e rendelési roham a változó áfaszabályozás miatt?

A Magyar Posta 2019-ben csaknem 18 millió külföldről beérkező árutartalmú küldeményt kezelt, melynek zöme, közel 90 százaléka, azaz több mint 16 millió az Európai Unión kívülről érkezett Magyarországra. 2020-ban azonban – a járvány miatt – összességében csökkent a külföldi küldemények mennyisége, mintegy 20 százalékkal, és ezen belül az Unión kívülről érkező küldemények aránya a korábbi 90 százalék helyett már csak 70 százalékos volt.

A Posta 2020-as statisztikája szerint tavaly már februárban beszakadt a Távol-Keletről érkező küldemények mennyisége, elsősorban a két kontinens közötti légi közlekedés drasztikus visszaesése miatt, amit a járvány terjedése váltott ki. A korlátozások és a járvány enyhülésével átmenetileg ismét nőtt a forgalom, főleg nyáron, az előző hónapokhoz képest, de aztán az év utolsó 4 hónapjában ismét lecsökkent, ebben szerepet játszhatott a járvány második hulláma. Az év egészében mintegy 30 százalékkal csökkent az Unión kívülről érkező küldemények száma.

Az Unión kívüli rendelések csökkenésével párhuzamosan nőtt a hazai és az Európai Unión belüli országokból történő online rendelések száma, ugyanakkor ez nem kompenzálta teljesen az elmaradást. Forrai Péter, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese azt mondta:

"Azt tapasztaljuk, hogy az online vásárló magyarok európai unión belül leginkább Németországból, Belgiumból, Hollandiából rendelnek, míg az Európai Unión kívül továbbra is Kína a legnépszerűbb."

Az Európai Unión kívülről, főleg Távol-Keletről rendelők zöme alacsony értékű árut rendel, 22 euró alattit, amely eddig áfamentesen érkezett. 2021. július elsejétől viszont az uniós áfairányelv változása miatt a 22 euró alatti értékű termékek esetén is vámeljárás és áfafizetés szükséges. Azaz minden olyan vásárlót érzékenyen érint a változás, aki Európai Unión kívülről is szokott rendelni.

Forrai Péter, üzleti vezérigazgató-helyettes azt mondta:

"Az, hogy minden áfakötelessé válik, annyit jelent, hogy a vámeljárások száma nagyságrendileg megugrik a Postánál, ami komoly kihívást jelent számunkra. Ezért a postai vámügyintézési folyamatot automatizáljuk informatikai fejlesztéssel, emellett jelentősen bővítjük a nemzetközi küldeményekkel foglalkozó munkatársak létszámát és növeljük a logisztikai kapacitásokat."