Az iskolákban idén is nagy siker volt a Fenntarthatósági Témahét

Hírek2020. nov. 18.Növekedés.hu

Mivel a fiatalok lételeme az online világ ezért egyre nagyobb figyelmet szentelünk annak, hogy a témahéten minél több legyen a digitális elem - mondta el az egyik fő szervező Matolcsy Miklós a TEDxDanubia Countdown online konferencián.

Az iskolákban megtartott Fenntarthatósági Témahéten idén október 5. és 9. között több mint 1800 intézményből mintegy 400 ezer diák vett részt. A regisztrálók között 120-nál is több határon túli iskola volt. Arról, hogy a programsorozat mitől lett ilyen sikeres az egyik fő szervező Matolcsy Miklós a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélt csütörtökön a TEDxDanubia Countdown online konferencián.

Mint kiemelte a Fenntarthatósági Témahéten nem ismétlik magukat. Az esemény évről évre megújul. Arra is figyelnek, hogy minden esztendőben legyenek élményszerű programok, amelyek megmozgatják a diákságot és kiviszik őket az iskola négy falain túlra. Így a fiatalokban sokkal könnyebb tudatosítani a fenntarthatóság fontosságát. Idén például faültetésre is vállalkozhattak a nebulók.

Facsemetéket mintegy 700 iskola igényelt.

Ami pedig a három fős diákcsapatok közötti versenyt illeti: ezen jellemzően több mint ezer csapat szokott elindulni. A témahét üzeneteit igazán a pedagógusoknak kell átadni, épp ezért a tanároknak minden évben online és személyesen is tartanak képzéseket. Ezek a foglalkozások mára egyfajta szakmai workshopokká váltak.

Mivel a fiatalok lételeme a netes világ ezért egyre nagyobb figyelmet szentelnek a szervezők annak, hogy a tematikus héten minél több digitális elemet, például különféle alkalmazásokat is használjanak.

A környezettudatosság népszerűsítésénél fontos, hogy a médiának is érdekes legyen a témahét, ezért vannak olyan kiemelt események, mint például azok a tanórák, amelyeket a köztársasági elnök tart meg. De arra is van példa, hogy vállalatvezérek mesélnek a diákoknak arról, hogy miért fontos mondjuk a környezetvédelem. Matolcsy Miklós hangsúlyozta: a programsorozat szakmaiságát a szakmai partnerek is biztosítják. A fenntarthatóságot több szempontból is meg lehet közelíteni, ezért minden évben kiválasztanak három témát, amelyet körbejárnak. Ezek ezúttal az energia, a klímaváltozás és az egészségnevelés voltak.

Idén a témahét kapcsán egy kutatás is indult a Kárpát-medencében, amely annak igyekszik utánajárni, hogy a diákok és a tanárok mit gondolnak a fenntarthatóságról.