Az MVM-csoport vállalatfinanszírozási hitelkeretszerződést kötött

Hírek2022. okt. 14.MTI

Az MVM Zrt. és az ICBC Austria 250 millió euró összegű, általános vállalatfinanszírozás célú, közép-lejáratú hitelkeretszerződést írt alá, ezzel az MVM-csoport újabb lépést tett pénzügyi stabilitásának fenntartásáért - közölte a társaság.

A közleményben hangsúlyozták: a jelenlegi energiaválságban az európai és a világpiac kiszámíthatatlansága és szélsőséges kilengése ellenére az MVM-csoport a pénzügyi stabilitásának fenntartásán keresztül a finanszírozás szempontjából széleskörű biztonsági háló kiépítésével továbbra is mindent megtesz az ellátásbiztonság garantálásáért. Ennek érdekében kötötte meg a hitelkeretszerződést.

Az ICBC eszközállománya és piaci tőkeértéke alapján Kína és egyben a világ legnagyobb pénzintézete, amely kiemelkedő kompetenciákkal rendelkezik mind az ipari és a kereskedelmi szektorban, így jól illeszkedik az MVM-csoport finanszírozó partnerei közé - ismertetik a közleményben.Fazekas László, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese a közleményben rámutatott: az aláírt finanszírozási szerződés hozzájárul Magyarország biztonságos energiaellátásához szükséges források további bővítéséhez, és lehetőséget ad a csoport pénzügyi stabilitásának további erősítésére. Ezek mellett alátámasztja a hitelpiacoknak az MVM-csoport hosszú távú kilátásaiba vetett bizalmát - tette hozzá.

A felek további üzleti lehetőségekről is tárgyalásokat folytatnak, amelyekkel tovább tudják együttműködésüket erősíteni, illetve bővíteni közép- és hosszú távon - jelezték a közleményben.

Az MVM-csoport Magyarország 3., Közép-Európa 13. legnagyobb vállalatcsoportja. A honlapján közzétett adatok szerint a 100 százalékban állami tulajdonban lévő innovatív energetikai vállalatcsoport 23 országban van aktív jelen, több mint 120 tagvállalata van.Az MVM-csoport Magyarország villamosenergia-termelésének 70 százalékát biztosítja, megkerülhetetlen szerepe van a hazai megújulóenergia-termelésben. Közel 50 százalékos a piaci részesedése az ipari fogyasztók gázellátásában, a lakossági villamosenergia- és földgázellátás 100 százalékát biztosítja az egyetemes szolgáltatón keresztül. Lakossági és vállalati ügyfeleinek száma meghaladja a 10 milliót - közölték.