Az olaszok fele támogatja a száz napja kormányzó Mario Draghit

Hírek2021. máj. 24.MTI

Az olaszok valamivel több mint fele támogatja az országot februártól vezető Mario Draghit, akitől száz nappal az új kormány megalakulása után továbbra is a járványhelyzet és a gazdasági válság kezelését várják - derült ki egy hétfői felmérésből.

A megkérdezettek 50,6 százaléka támogatja Draghi kormányát, míg 21,8 százalék nem támogatja a közgazdász miniszterelnököt, 27,6 százalék pedig nem válaszolt a kérdésre.

A SkyTG24 hírtelevízió hétfőn közölt felmérése megerősítette az utóbbi napokban készített közvélemény-kutatásokat, amelyek szerint az olaszok fele látja pozitívan a Draghi-kormány munkáját, amely február 13-án tette le esküjét.

Az Európai Központi Bank (EKB) volt elnökét az olasz államfő, Sergio Mattarella azután kérte fel kormányalakításra, hogy a 2018 óta kormányzó Giuseppe Conte elveszítette parlamenti többségét, és lemondott.

Mario Draghi mellett minden parlamenti párt kormányszerepet vállalt, az egyetlen kivétel az ellenzékbe vonult jobboldali Olasz Testvérek (FdI).

Draghi az új koronavírus-járvány miatti egészségügyi vészhelyzet, valamint az abból eredő gazdasági válság megoldását tűzte ki kormánya elsőrendű feladataként. A közgazdász újraírta a több mint 200 milliárd eurós gazdasági helyreállítási programot, amelyet Róma április végén továbbított az Európai Bizottságnak.

A Draghi-kormány mandátuma a 2023-ban esedékes parlamenti választásokig szól, elemzők szerint viszont Mario Draghi jövőre az államfői székbe ülhet át.

Ez magyarázza a szünet nélküli kampányhangulatot a pártok között.

A SkyTG24 felmérése azt mutatja, hogy a négy legnagyobb parlamenti párt majdnem fej-fej mellett áll: továbbra is első a Matteo Salvini vezette Liga 21 százalékkal, mögötte a baloldali Demokrata Párt (PD) 19,5 százalékot tudhat magáénak. A harmadik legnagyobb párttá nőtte ki magát az Olasz Testvérek 18,8 százalékkal, miközben a 2018-ig legnagyobb pártnak számító Öt Csillag Mozgalom (M5S) 17,3 százalékkal bír.