Az online divatóriás ASOS megvásárolta a Topshopot, és még pár márkát

Hírek2021. feb. 3.Növekedés.hu

Az ASOS online divatóriás több divatcéget is megvásárolt, köztük a Topshopot, a Topmant, és a Miss Selfridge-et 265 millió fontért (106 milliárd forintért). A márkák az Arcadia vállalatcsoport részét képezték, amely decemberben kért csődvédelmet.

Az ASOS brit divatóriás 265 millió fontért (106 milliárd forintért) vásárolta meg a Topshopot, a Topmant, a Miss Selfridge-et és a HIIT-et – olvasható a Business Insider oldalán. A márkák Philip Green divatmágnás Arcadia vállalatcsoportjához tartoztak, amely decemberben kért csődvédelmet. A termékeit kizárólag online értékesítő ASOS ugyanakkor a márkák fizikai üzleteit nem vásárolta meg, amelyek bezárnak, és ezáltal ezrek munkahelye kerül veszélybe.

A négy márkát csak online lehet majd megtalálni. Ez jól mutatja azt az átrendeződést, ami jelenleg megfigyelhető a divatszektorban: a hagyományos üzletekből egyre kevesebb van, ezeket felváltják az online áruházak. A pandémia pedig felgyorsította a folyamatot.

A Topshop, a Topman, a Miss Selfridge és a HIIT 2020-ban bevételeik körülbelül 60 százalékát online termelték.

Míg a hagyományos ruházati kiskereskedők küzdenek a fennmaradásért, az e-kereskedelmi márkák fellendülnek, mint például az ASOS, ami több mint négyszeresére növelte nyereségét tavaly augusztusig, a sportruházat, sminkek és bőrápolási termékek iránti nagy keresletnek köszönhetően.

A befektetőknek írt levelében az ASOS úgy fogalmazott, azért vásárolta meg a márkákat, mert kiegészítik meglévő portfólióját, valamint az Egyesült Államokban és Németországban vannak bejegyezve, továbbá 2020-as értékesítésük legalább fele nem az Egyesült Királyság piacairól származik. Az ügyletet "pénzügyileg is vonzónak" nevezte, megjegyezve, hogy a négy márka együttesen egymilliárd font (403 milliárd forint) bevételt termelt 2019-ben, bár ez a járvány miatt 2020-ra 265 millió fontra (106 milliárd forintra) esett vissza.

Az Arcadia vállalatcsoport, amely a Dorothy Perkins, Wallis, Evans, Burton és Outfit márkaneveket is birtokolja, tavaly decemberben kért csődvédelmet. Több mint 13 ezer munkahely került veszélybe. A csoportnak több mint 500 üzlete van.

De nem az Arcadia az egyetlen, amely nehéz helyzetbe került: a Primark januárban arról számolt be, hogy az eladások 30 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, továbbá a lezárások miatti üzletbezárások az Egyesült Királyságban és Európában 1,05 milliárd font veszteséget okozhatnak.

A Debenhams áruházlánc decemberben jelentette be, hogy felszámolás alá kerül, bár a Boohoo, egy online divatmárka azóta színre lépett, és bejelentette, hogy felvásárolja a Debenhams-t és weboldalát 55 millió fontért. A Debenhams 118 üzlete ugyanakkor be fog zárni, ezáltal pedig 12 ezer munkahely kerül veszélybe.