Putyin felhatalmazást kapott a hadsereg külföldi bevetésére az orosz felsőháztól

Hírek2022. feb. 22.MTI

Felhatalmazást adott az orosz parlament felsőháza Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kedden a fegyveres erők Oroszország határain kívül történő bevetéséhez.

Kedden az orosz törvényhozás alsó- és felsőháza is egyhangúlag jóváhagyta a megállapodásokat arról, hogy Oroszország megvédi Ukrajna szakadár területeit, amelyek függetlenségét hétfőn elismerte. A ratifikálási okmányokat Putyin a kézjegyével látta el, a folyamat a szerződések közzétételével zárul majd le, várhatóan még a nap folyamán.

A megállapodások lehetővé teszik Oroszország számára, hogy katonai bázisokat létesítsen a szakadár köztársaságokban, oda csapatokat vezényeljen, ott közös védelmi állásokat vegyen fel, és erősítse a gazdasági integrációt.

Az orosz elnök hétfő este jelentette be a délkelet-ukrajnai szakadár "Donyecki Népköztársaság" és "Luhanszki Népköztársaság" szuverenitásának elismerését. Az elnök ekkor felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést.

Putyin egyben felhatalmazta az orosz fegyveres erőket, hogy a két "népköztársaság" területén biztosítsák a "békefenntartást" a Moszkva által újonnan függetlennek elismert területeken.