Az oroszok óriási bajban – kevesebb hadieszközük lehet, mint a világ gondolta

Hírek2023. nov. 9.Növekedés.hu

A Wall Street Journal jelentése szerint Oroszország az exportra eladott hadieszközei egy részét visszavásárolja, hogy növelje kimerülőben lévő arzenálját, miközben folytatja az ukrajnai inváziót.

Oroszország megpróbálja visszakapni az exportált hadászati eszközök egy részét, hogy feltöltse a készleteket az ukrajnai invázióra - jelentette a Wall Street Journal (WSJ).

Az amerikai székhelyű lap szerdán megjelent cikkében - három, a találkozót ismerő személyre hivatkozva - arról számolt be, hogy orosz tisztviselők áprilisban Kairóba látogattak, és arra kérték Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt, hogy adjon vissza több mint 100 olyan motort, amelyet orosz helikopterekben használnak.

A források azt állították, hogy Egyiptom rábólintott a kérésre, és a szállítások valószínűleg decemberben kezdődnek.

Az egyiptomi kormány szóvivője nem kívánt nyilatkozni a WSJ-nek. Kairó bizonyos fegyverkereskedelmi kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal, amibe az USA beleegyezett.

A lap szerint Moszkva pakisztáni, fehérorosz és brazil tisztviselőkkel is kapcsolatba lépett, hogy megpróbálja visszaszerezni az eladott harci eszközök egy részét.

"Oroszország évtizedeken át építette ki a fegyverkereskedelmét" - mondta egy forrás a WSJ szerint. "Most pedig titokban visszamennek a vevőikhez, és megpróbálják visszavásárolni, amit eladtak nekik".

A fegyverek visszavásárlása mellett Oroszország a hírek szerint fokozza a hazai gyártást is.

Orosz tisztviselők visszautasították a nyugati vádakat, miszerint a készletek csökkennek, és tartózkodtak attól, hogy konkrétumokat közöljenek az arzenáljukkal és a hazai termeléssel kapcsolatban.