Az Országgyűlés elfogadta a GVH beszámolóját

Hírek2022. feb. 22.Növekedés.hu

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága elfogadta a nemzeti versenyhatóság 2021. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazásával összefüggő tapasztalatairól szóló beszámolóját.

A GVH 2021-ben az előző évinél csaknem 25%-kal több versenyfelügyeleti eljárást indított, hatósági munkájából pedig kiemelkedtek a kartellekkel szembeni fellépések, az építőiparral kapcsolatos elemzések, valamint a COVID-19 járvánnyal összefüggő visszaélések feltárása.

A GVH Versenytanácsa összesen 18,2 milliárd forintnyi bírságot szabott ki 2021-ben, amely a nemzeti versenyhatóság történetében rekordot jelent. Ennek közel 90%-a a legsúlyosabb titkos versenykorlátozások (kartellek) miatt került előírásra. A magyar versenyhatóság elkészítette és benyújtotta az Országgyűlés számára a tavalyi év eredményeiről, munkájáról és tapasztalatairól szóló, részletes beszámolóját. A beszámoló a korábbiaknál rövidebb terjedelmű, ugyanakkor informatívabban és szemléletesebben összegzi a magyar piaci verseny elmúlt évét. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága – Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke meghallgatását követően – február 22-én elfogadta a versenyhatóság éves beszámolóját.

A magyar gazdaság teljesítménye kiemelkedő volt 2021-ben a maga 7,1%-os GDP arányos növekedésével. Ezzel összhangban a nemzeti versenyhatóság is lendületben volt a tavalyi évben, a feladatait maradéktalanul végrehajtotta, sőt vannak területek, ahol túl is teljesítette. Figyelemre méltó, hogy az Európai Unió versenyhivatalai közül a GVH elsőként állította össze a beszámolóját, ezzel is öregbítve Hazánk jó hírnevét a nemzetközi színtéren

– mondta Bánki Erik, a Gazdasági Bizottság elnöke.