Az osztrákoknál is gyengélkedik az ipar

Hírek2024. aug. 9.MTI

Ausztriában csökkent az ipari termelés júniusban éves és havi szinten egyaránt - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett adataiból.

A naptárhatástól megtisztított osztrák ipari termelés júniusban 3,9 százalékkal, február óta a legnagyobb mértékben csökkent éves összehasonlításban a májusi 3,4 százalékos visszaesést követően. Június volt zsinórban a hatodik hónap, amikor az osztrák ipari és építőipari termelési index csökkenést mutatott éves bázison, tavaly július óta egyetlen hónapban, decemberben jegyeztek fel bővülést.

Az osztrák statisztikai hivatal közleménye szerint júniusban a köztes javak előállítása 3,6 százalékkal, a tőkejavaké 7,6 százalékkal csökkent éves szinten, míg a tartós fogyasztási cikkeké 17,6 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek gyártása pedig 2,0 százalékkal esett vissza, miközben az energiatermékeké 0,7 százalékkal nőtt éves bázison. A szezonálisan kiigazított ipari termelés 0,7 százalékkal zsugorodott májushoz képest, amikor 1,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel havi összevetésben.