Az OTP Bank optimistán néz a nyári hónapok elé az elektronikus fizetések terén

Hírek2024. máj. 22.Növekedés.hu

Kismértékű növekedés jellemezte az OTP Bank rendszereiben lebonyolított elektronikus fizetések forgalmát 2024 első negyedévében a tavalyi év hasonló időszakához képest, és a bank szakértői szerint ez a tendencia folytatódhat a második negyedévben is. A kereskedők elektronikus fizetési lehetőségek iránti érdeklődése is nőtt: a POS-terminálok száma 9%-kal, a SimplePay Telefonos POS-t használó vállalkozások száma közel 30%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2023 utolsó negyedévéhez képest az idei év első három hónapjában ugyan a POS-terminálok forgalma 5,6%-kal, a tranzakciószáma pedig közel 3%-kal csökkent – amit az év végi Black Friday akciók és a karácsonyi hajrá lecsengése indokolt –, éves szinten azonban folyamatos növekedés figyelhető meg az OTP Bank adatai alapján. A POS-terminálok forgalma 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 8,4%-kal, a tranzakciószám pedig 10,7%-kal emelkedett. Noha növekedés figyelhető meg, annak mértéke elmaradt a korábbi évek hasonló időszakában mérttől. A SimplePay Telefonos POS megoldás − amikor a kereskedő a mobiltelefonját terminálként használja elektronikus fizetések fogadására − ugyanakkor jobban teljesített: a forgalom az előző év első negyedévéhez képest az ötszörösére, a tranzakciók száma pedig a másfélszeresére nőtt.

A lassú, de folyamatos növekedési tendencia hátterében a csökkenő inflációs nyomás mellett az OTP Bank szakértői szerint több tényező is áll. Tavaly sokan hozzányúltak a megtakarításaikhoz, ezért most óvatosabban költenek, de már ezen is téren is érzékelhető pozitív irányú változás. Az ingatlanpiac is élénkült, ami szintén növelte a költéseket, ahogy a Magyarországra látogató turistáknak köszönhetően a külföldi kártyával itthon realizált fizetések mennyisége is fokozatosan nő. 


Biztatóan indult az év, azt tapasztaltuk, hogy a kiskereskedelmi forgalom újra élénkül, a vásárlási volumen lassan, de elindult felfelé, ezt tükrözi a POS-terminálok forgalmának növekedése is. Az egyre alacsonyabb mértékű készpénzhasználat trendje pedig a tranzakciók darabszámának növekedésében is megmutatkozik. A makrokörnyezeti hatások továbbra is érvényesülnek, de ha a geopolitikai helyzet javul, akkor az az itthoni vásárlási hajlandóságban is mutatkozni fog

– mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.


Az elkövetkező hónapokra visszafogott optimizmussal tekint az OTP Bank az elektronikus fizetések terén. Hamarosan nyitnak a strandok, a szezonális vendéglátóhelyek, és ha a turizmus tovább éled, az szintén további lendületet adhat a vásárlásoknak. Emellett várhatóan nyáron indul a lakásfelújítási program, ezáltal több pénz kerülhet a gazdaságba, ami szintén pozitívan hathat a forgalom növekedésére. 

Egyértelműen látszik, hogy a vállalkozások egyre szívesebben kínálnak elektronikus fizetési lehetőségeket: az idei első negyedévben a POS-terminálok száma közel 9%-kal, míg a SimplePay Telefonos POS-t használó vállalkozások száma dinamikusan, 29%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest.


Egyre több kereskedő, vállalkozó ismeri fel, hogy az elektronikus fizetési megoldással vásárlói kényelmét szolgálja, és mi arra törekszünk, hogy ezt minél egyszerűbben igénybe vehesse. Az OTP Bank széleskörű megoldásokat nyújt a hagyományos POS-termináltól kezdve a SimplePay Telefonos POS alkalmazásig. Utóbbi népszerűsége a jövőben tovább nőhet hiszen a vállalkozások gyorsan, online szerződéskötéssel, bankfiók felkeresése nélkül is igényelhetik

– tette hozzá Hideg Noémi.