Az Udvarlej lehet az első székelyföldi kriptovaluta

Hírek2018. aug 11.Növekedés.hu

Székelyföldi kriptovaluta, annak alkalmazása, az Udvarlej lett a legjobb a Székelyudvarhelyen megtartott Digitális Kaláka! elnevezésű szoftverfejlesztő versenyen. A verseny győztese, a Kolozsvárról érkezett 402 Payment Required megnevezésű csapat egy székelyudvarhelyi, saját digitális pénz kifejlesztésének ötletét dolgozták ki. A csapat a magyarországi Hajdúnánáson működő helyi pénz, a Bocskai Korona koncepciójából indult ki, de teljesen digitális alapokra építenék a fizetőeszközt. Az új pénznek az Udvarlej nevet adták és Ethereum platformra építették rá. A helyi fizetőeszköz árfolyama nem a kriptovaluta, hanem a lej árfolyamával lesz összehangolva, a blockchain (blokklánc) csak a tranzakciók biztonságát garantálja. A fejlesztők nem csak Udvarlej kezelésére alkalmas mobilalkalmazást, hanem saját váltóautomatát és kártyaolvasót is programoztak. Az Udvarlej alkalmazás bevezetése elősegítené a tőke helyben tartását és erősítené a helyi gazdaságot is. Mindemellett erős közösségépítő funkciója van és adománygyűjtési lehetőségként is alkalmazható. A benevezett 8 csapat olyan prototípusokat dolgozott ki, amelyek a helyi civil társadalom mindennapjait segítik, különböző online platformok, applikációk alkalmazásával. Az eseményen a második helyet egy okos parkolók létesítését célzó megoldás, míg a harmadik helyet egy forgalomoptimalizálási projekt nyerte. Idén januárban jelentette be egy csíkszeredai mérnök-közgazdászból és a NASA egyik szakértőjéből álló fejlesztőcsapat, amely azt tervezi, hogy piacra dobja az első kárpát-medencei kriptovalutát, a székely koronát.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.