Az Unió rábólintott a nagyobb kifizetésekre

Hírek2024. szept. 13.Növekedés.hu

A Bizottság ma jóváhagyta, hogy az uniós tagállamok a közös agrárpolitika (KAP) forrásaiból magasabb előlegeket fizessenek a mezőgazdasági termelőknek, és így segítséget nyújtsanak sok, jelenleg likviditási nehézséggel szembesülő gazdálkodónak.

Ha a tagállamok élnek ezzel a lehetőséggel, a mezőgazdasági termelők október 16-tól a közvetlen kifizetések akár 70%-át is megkaphatják előlegként, szemben a jelenlegi 50%-kal. Hasonlóképpen, a vidékfejlesztés keretében végrehajtott területalapú és állatállomány-alapú beavatkozások előlegkifizetései a szokásos 75% helyett akár 85%-ra is növelhetők.
Az uniós mezőgazdasági termelők változatlanul likviditási problémákkal szembesülnek, ennek okai elsősorban az elmúlt évek tendenciáira, nevezetesen a terméshozamokra hatást gyakorló szélsőséges időjárási eseményekre,

az európai pénzügyi piacokon alkalmazott magas kamatlábakra, valamint a magas áron beszerezhető mezőgazdasági inputanyagokra és nyersanyagokra vezethetők vissza.

E kihívások kezelése érdekében, és összhangban a KAP egyik alapvető célkitűzésével, mely gazdasági biztonsági hálót hivatott biztosítani az uniós mezőgazdasági termelők számára, több tagállam is kérte a magasabb arányú előlegkifizetések jóváhagyását. A Bizottság gyors lépéseket tett annak érdekében, hogy egyrészt biztosítsa az uniós gazdálkodóknak ezt a nagyon is szükséges támogatást, másrészt pedig hogy a kérdésben a tagállamok számára is jogbiztonságot teremtsen.
A Bizottság ez év elején több olyan intézkedést is hozott, melyekkel nagyobb rugalmasságot biztosított a mezőgazdasági termelők és a nemzeti közigazgatások számára. Emellett a mezőgazdasági tartalék egy részét több tagállamban olyan mezőgazdasági termelők között osztotta szét, akik a rendkívüli időjárás miatt jelentős nehézségekkel szembesültek.