A járvány lassítja az 5G terjedését, de Magyarország jól áll a régióban

Hírek2020. nov. 2.MTI

Az Európai Unió (EU) stratégiája szerint 2020 végéig minden tagállamban el kellett volna indulnia az 5G szolgáltatásnak, eddig azonban ez csak 17 országban történt meg, köztük Magyarországon - hívta fel a figyelmet az Ericsson Magyarország elemzésében.

Az Ericsson hétfői elemzése felidézi: a 3G lehetővé tette a mobilinternet elterjedését, a 4G a szélessávú mobilinternetet váltotta valóra. Az 5G pedig olyan infrastruktúrát hoz létre, amely a társadalom minden rétegét érintő új termékek és szolgáltatások előtt nyitja meg az utat a digitális egészségügytől az intelligens energiahálózatokig, az okos gyáraktól az összekapcsolt mobilitásig és precíziós mezőgazdaságig.Az 5G a 4G-hez képest átlagosan akár tízszer gyorsabb letöltési sebességet és feleakkora, szinte azonnali válaszidőt tesz lehetővé.

Kitértek arra: az 5G beindításához komoly előkészületek, beruházások, politikai döntések szükségesek, a telekom szolgáltatók számára a kormányoknak új frekvenciákat kell rendelkezésre bocsátani, a szolgáltatók megbízásából a hálózati infrastruktúrát gyártó beszállítóknak új eszközöket kell telepíteni, a telefongyártó cégeknek új készülékeket kell kifejleszteni.

Több országban kiépültek kísérleti jellegű hálózatok, számos készülékgyártó is előrukkolt az 5G-s készülékekkel, 17 uniós tagállamban és Nagy-Britanniában pedig a kereskedelmi 5G szolgáltatás is elindult. Ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt több országban elhalasztották az 5G frekvenciapályázatokat. A késés átmeneti: előrejelzések szerint az 5G gyorsabban terjed majd el, mint a korábbi mobilgenerációk, és az indulástól számított 4. évben már az előfizetések ötöde 5G előfizetés lesz - a 4G esetében ehhez hat évre volt szükség.

Az elemzés kiemeli:

Magyarországon jelenleg két mobilszolgáltató nyújt kereskedelmi 5G szolgáltatást, mindkét szolgáltató az Ericsson technológiájára épül. Ezzel a regionális 5G versenyben jól teljesít az ország.

A visegrádi országok közül Csehországban jelenleg két szolgáltató kínál limitált kereskedelmi 5G hálózatot, Szlovákiában pedig még egy sem, és mindkét országban többször elhalasztották a további bővítéshez szükséges frekvenciapályázatokat. Lengyelországban ugyanakkor már több élő hálózat is működik.
Az Ericsson eddig minden országban megkapta a megbízható beszállító minősítést, idézi a közlemény Éry Gábort, az Ericsson Magyarország vezérigazgatóját. Az érdemi 5G szabványok hatoda az Ericssonhoz kötődik. Már 113 kereskedelmi szerződést kötöttek számos ország mobilszolgáltatójával az 5G hálózati kiépítéséről. A cég az első beszállító lett, amely már az összes kontinensen rendelkezik élő 5G hálózattal, partnereik 33 országban 65 hálózaton nyújtanak kereskedelmi 5G szolgáltatást - ismertette.