Befűtöttek Putyinnak az elnökválasztás előtt: több csapás érte Oroszországot

Hírek2024. márc. 12.F. P.

Reggel ukrán drónsereg támadt orosz célpontokra, felgyújtva egy oljafinomítót, majd ukrán területről orosz partizánok foglalatak el tankokkal orosz településeket. A kampány a harctéren is zajlik.

Hajnalban ukrán drónsereg csapott le Oroszország mögöttes területeire: közülük egy eltalálta a Lukoil finomítóját Nyizsnij Novgorodnál a Sky News szerint. A finomító, amelyben tűz ütött ki, az egyik legnagyobb az országban: napi 340 ezer hordó olaj fedolgozására képes. A Reuters szerint komoly kár történt, a termelés egy része leállt.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy 25 ukrán drónt megsemmisítettek.

Ugyancsak a reggeli órákban Ukrajna területéről orosz partizánok hatoltak be Oroszországba. A szabad Oroszország légió és Szibériai hadosztály nevű szervezetek a Telegramon jelezták, hogy ők állnak a műveletek mögött.

A támadások a belgorodi és kurszki régiót érintették, az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy visszaverte a támadásokat.Dél körül egy IL-76-os katonai szállítórepülő lezuhant Oroszország Ivanovo régiójában, miután kigyulladt egy hajtóműve. Az orosz védelmi minisztérium szerint a 8 tagú személyzet mellett 7 utas tartózkodott a gépen.

Arról nincs hír, hogy esetleges szándékosság szerepet játszott volna a balesetben.

A hétvégi orosz elnökválasztás előtt Moszkva fokozta katonai erőfeszítéseit, és Donyeck térségében több települést elfoglalt. Ukrajna is fokozta a dróntámadásokat az elmúlt napokban, és érzékeny célpontokat is sikerült eltalálnia.Vélhetően a következő napok és a hétvége is eseménydús lesz: a két éve folyó elkeseredett háborúban láthatóan a felek fokozzák erőfeszítéseiket Putyin újraválasztása előtt.