Belehúz az építőipar: idén legalább 20 ezer lakás épülhet

Hírek2018. jan. 15.Növekedés.hu

Az idén a lakásépítéseknél további javulás várható, akár több mint 20 ezer lakás épülhet a jelenlegi kilátások alapján, derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Az építtetők a folyamatban lévő beruházásokat 2019 végéig tervezik befejezni, mert az 5 százalékos, kedvezményes áfa ekkor jár le. Tavaly újabb jelentős bővülést ért el az építőipar: novemberben 30,7 százalékkal nőtt az ágazat termelése. 

Újabb erős hónapot zárt novemberben a magyar építőipar. A termelés 30,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A szektoron belül a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 29,1 százalékos volt a növekedés, köszönhetően lakóépületek, az ipari és oktatási épületek építésének. A másik alágazatban, az egyéb építményeknél pedig 33,9 százalékos emelkedést mutat a legfrissebb statisztika.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: tavaly nagyon jelentős volt az építőipari növekedés, amiben szerepe volt egyrészt a 2016-os alacsony bázisnak, de lökést adott az ágazatnak a számos uniós forrásokon alapuló fejlesztés mellett a lakásépítések felfutása.

Elképzelhető, hogy a tavalyi év a 2015-ös csúcshoz hasonló eredménnyel zárul, vagy akár meg is haladhatja azt. Ugyanakkor fontos különbség, hogy 2015-ben lényegében az állami és európai uniós forrásból indult fejlesztések húzták az építőipart, míg tavaly a privát beruházások, ezen belül is a lakásépítések nagyban hozzájárultak a bővüléshez.

- fogalmazott a szakember.

Hozzátette azt is, hogy az idei év a lakásépítések terén még jobb lehet, mint a tavalyi, mert legalább 20-25 ezer lakás épülhet a jelenlegi kilátások alapján. Az építőipar kilátásait meghatározó rendelésállomány kicsit árnyaltabb képet mutat. Az ágazat hó végi rendelésállománya novemberben 110,3 százalékkal haladta meg 2016 novemberi szintet, ami kedvező a jövőre nézve.

Ugyanakkor az épületépítési alágazatban a novemberben megkötött új szerződések összértéke 8 százalékkal mérséklődött, ami azt vetíti előre, hogy 2020 körüli átadással már kevesebben terveznek lakásépítési beruházásokat. Ez pedig összefüggésben lehet azzal, hogy a jelenlegi szabályok szerint csak 2019 végéig lesz érvényben a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa.

- magyarázta Balogh László.