Benzinárstop: szükség esetén nyilvántartott szolgáltató kijelölésével garantálható az ellátás biztonsága

Hírek2022. feb. 16.Növekedés.hu

A kormány a családok védelme érdekében május közepéig tartja fenn az üzemanyagok árának maximalizálását. A benzinárstop meghosszabbításával változatlan formában maradnak érvényben a kapcsolódó rendelkezések. A zavartalan ellátásbiztonság érdekében az üzemszünetet hirdető benzinkutak működtetését átmenetileg nyilvántartott szolgáltatók vehetik át, amelyek minisztériumi kijelölés alapján minden esetben gondoskodnak arról, hogy egyetlen magyarországi település lakosai se maradjanak üzemanyag nélkül. Az innovációs tárca folyamatosan egyeztet a feladatok átvételére kész és képes MOL vezetésével - olvasható az ITM közleményében.

Az elszabaduló energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára. Rezsicsökkentési politikájához hűen a kormány tavaly novemberben a 95-ös benzin és a gázolaj árát legfeljebb literenként 480 forintos szinten rögzítette, először három hónapra.

A beavatkozás nélkül, a világpiaci folyamatok miatt ma jóval 500 forint feletti áron tankolhatnánk a benzinkutakon.

Az intézkedésnek köszönhetően a magyar emberek a gázhoz és áramhoz hasonlóan az üzemanyagért is az egyik legalacsonyabb árat fizetik Európában. A benzinárstopot a napokban újabb három hónapra hosszabbították meg, az így május 15-éig érvényben marad, további védelmet biztosítva az autót használó családoknak.

A kormány már tavaly megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a rögzített ársapka mellett is megőrizze az ellátás biztonságát. Az eddigi rendelkezések a továbbiakban változatlan formában alkalmazhatók.

Ha egy töltőállomás nem képes a vásárlók megfelelő kiszolgálására, és ezért üzemszünetet hirdet, úgy az innovációs tárca a hatályos szabályozásban foglaltak alapján, az ellátásbiztonság szempontjait szem előtt tartva megvizsgálja a kijelölés szükségességét. Amennyiben ez indokolt, a feladatok átmeneti ellátására egy nyilvántartott szolgáltatót jelölnek ki.

Mostanáig nem volt egyetlen olyan vállalkozás sem, aki helyett mást kellett volna kijelölni.

Az innovációs tárca folyamatosan egyeztet a feladatok átvételéhez szükséges erőforrásokkal rendelkező MOL vezetésével. A magyar emberek üzemanyaggal való ellátása tehát változatlanul biztonságos, biztosított.