Bepörgött a hamis vakcina biznisz

Hírek2021. feb. 10.Növekedés.hu

A járvány kirobbanásakor a fertőtlenítő szerek, maszkok, gyorstesztek piacán nyílt meg a lehetőség a tisztességtelen módon, jogszerűtlenül hirdető nyerészkedők előtt, mostanában pedig a hamis vakcinákat árulók száma ugrott meg.

A Gazdasági Versenyhivatalnak mindkét esetben volt, illetve van munkája ezzel kapcsolatban. Tavasszal egy átfogó európai akcióban vett részt a GVH, amely során több tízmillió csaló oldalt kellett törölni a hatóságok felszólítására.

A Covid-dal kapcsolatos ügyekben már több átfésülést (sweep) hajtott végre a versenyhivatal, hogy kiszűrje a jogszerűtlenül hirdetőket. "A tavaszi átfogó, európai szintű vizsgálat során több tízmillió oldalt szűrtek ki a hatóságok, például a Google-nak 80 millió, az Ebay-nek 17 millió rossz hirdetést kellett eltávolítania a felületeiről" – mondta a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a Trend FM, A Nap vendége című műsorában.

"Ezek az oldalak nem pusztán fake newst terjesztettek, hanem kifejezetten megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytattak, vagy engedély nélkül árultak különböző csodaszernek beállított védőfelszereléseket" – tette hozzá Rigó Csaba Balázs.

"Visszatérve még a tavaszi ellenőrzési hullámokhoz: a hatvannégy országot tömörítő ICPEN (International Consumer Protection and Enforcement Network) a magyar versenyhatóságot kérte fel, hogy számoljon be kanadai konferenciáján az Európai Unió területén tapasztalt folyamatokról" – mesélte a GVH elnöke a műsorban.

Az idei évben folytatódnak a korábban említett átfésülések a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. "Ezen a területen bőven lesz még tennivaló, a beteg emberek ugyanis jóval kitettebbek jogsértő kereskedelmi gyakorlatoknak, az egészségükkel kapcsolatos csalási kísérleteknek. De emellett a gyerekekre is külön oda kell figyelni, hiszen ők is a sérülékeny fogyasztói rétegbe tartoznak" – elemezte a rájuk váró feladatokat Rigó Csaba Balázs.

2021 a digitális kereskedelmi gyakorlatokról fog szólni. Emellett számos olyan kartell ügy fog lezárulni az év első felében, amelyek már korábban indultak, sok céget érintenek, és a sikeres eljárással mindenképp tisztul majd az adott ágazat.

A teljes műsort itt hallgathatják vissza. Rigó Csaba Balázzsal Érczfalvi András beszélgetett.