Megkezdődött a világ exporthitelbiztosítóinak budapesti konferenciája

Hírek2021. okt. 12.Sz.A.

Magyarország exportteljesítményét tekintve a 32. a világrangsorban - mondta Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a 73 ország exporthitelbiztosító ügynökségeinek háromnapos budapesti konferenciáján.

Ma már 27 éves az Exporthitel Befektetési Társaság Magyarországon - mondta el Magyar Levente a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese a világ exporthitelbiztosítóit összefogó, 73 ország 84 ügynökségét összefogó Berni Unió Budapesten megrendezett éves általános értekezletén.

Kiemelte: büszkék vagyunk arra, hogy a járvány után túl tudtunk lendülni a gazdasági nehézségeken.

A magyar gazdaság a 32. az exportteljesítmény tekintetében a lakosság létszámához viszonyítva.

- A magyar GDP jelentős részét teszi ki az export, és globális szinten sok innovatív eszközre volt szükség, hogy a magyar vállalatok exportteljesítménye emelkedhessen - tette hozzá Magyar Levente.

- Az Eximbank lett az ügynökség, ahol a hazai vállalatok hitelt, és külföldi partnereik biztosítást kaphatnak- mondta el Jákli Gergely, a bank vezérigazgatója.

Magyar exportttermékeket több mint 150 országba sikerült eljuttatni, öt év alatt 50 százalékkal bővítették portfóljukat - fogalmazott.

Kiemelte, hogy sok olyan projektet támogattak, amely konzorciumban jöttek létre, és javítottak a hazai cégek lehetőségein, így növelték azon vállalatok számát, amelyek itt működnek.

- A krízis idején is tudtuk segíteni az exportra (is) termelő hazai vállalatokat - hangsúlyozta Jákli Gergely.

A konferenciával kapcsolatban kiemelte: lehetőség nyílik arra, hogy a beruházások és hitelezési szerktorban új konzorciumokat hozzanak létre hazai vállalatok.

A Berni Unió (BU) a világ exporthitelbiztosítóit tömörítő szervezet, a tagok között szerepelnek állami tulajdonban lévő exporthitel ügynökségek (ECA-k), magán biztosítók és multilaterális intézmények is.

Az EXIM (azon belül a MEHIB) 1996-ban kapott megfigyelői státuszt a szervezetben és 1998-ban vált teljes jogú taggá.

A Berni Unió keretein belül évente két közgyűlést tartanak, melyek közül az éves általános értekezlet kerül megrendezésre Budapesten október 11. és 14. között.

Személyes jelenléttel legutóbb 2019-ben, Indiában tudott ülésezni a szervezet. A pandémia világkereskedelemre gyakorolt hatása jelentősen felértékelte a szektor szerepvállalását:

miközben a globális forgalom 7,5 százalékkal csökkent 2019-ről 2020-ra, az exporthitelügynökök biztosítási volumene 9 százalékkal nőtt.