Beszakadtak kriptodevizák piacai – A Bitcoin egy nap alatt harmadával esett

Hírek2021. máj. 19.Növekedés.hu

Szabadulnak a befektetők a kriptodevizáktól. Az egy hete kezdődött eladási hullám szinte minden piacon végigsöpör. A Bitcoin 30 000 dollár közelébe zuhant. A hullám ismételt erősödését a kínai szigorítások indították el.

A Bitcoin szerdán közép-európai idő szerint késő délutánig több mint 30 százalékkal esett, 30 015,02 dollárig csökkent a Coin Metrics adatai szerint. A kriptovalutával január vége óta nem kereskedtek 30 000 dollár alatt. A szerdai csökkenéssel együtt a heti veszteség több mint 40 százalék. Ezzel mindaz a nyereség köddé vált, amelyet a virtuális fizetőeszköz elért azt követően, hogy a Tesla bejelentette, 1,5 milliárd dollár értékben vásárolna a kriptopénzből. Ezt követően ért a Bitcoin április közepén rekordmagasra, 64 829 dollárra.

Hasonló a helyzet más kriptodevizák piacain. A Coin Metrics szerint az Ethereum, az Ethereum blokkláncot működtető digitális pénznem több mint 30 százalékkal csökkent, 2235 dolláron járt szerda délután. A viccből indult kriptovaluta Dogecoin, amely szintén a Tesla alapító Elon Musknak köszönhető népszerűségét, több mint 30 százalékkal, 32 centre körüli szitre esett. Kimaradások voltak továbbá a Coinbase kereskedésében is.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója valutabányászati tevékenység környezeti aggályaira hivatkozva május 12-én jelentette be, hogy beszünteti a járműeladások során a bitcoin elfogadását. A CNBC által közöltek szerint ez a bejelentés aznap 300 milliárd dollárt törölt a kriptopiacokról.

Ezt a folyamatot erősítette, hogy kedden három kínai bank- és pénzforgalmi intézmény közös közleményt adott ki a 2017-es szigorítások folytatásaként, felszólította a pénzintézeteket, hogy ne folytassanak virtuális valutával kapcsolatos üzleti tevékenységet, ideértve a kereskedést vagy a fiat pénznem kriptovalutára történő cseréjét.